Otvorena nova pijaca u Trebinju

TREBINJE – U Trebinju je ispred nekadašnje upravne zgrade firme “Neimarstvo” zvanično otvorena nova gradska pijaca, koja je zahvaljujući sredstvima Evropske unije i grada Trebinja od 134.000 evra od nekadašnjeg divljeg prodajnog mjesta postala moderna lokacija sa unificiranim kućicama.

Projektom pod nazivom EU4AGRI postavljeno je 20 modernih kućica, javna česma i dva polupodzemna moderna kontejnera i sa pristupnim stazama, kako bi ovo mjesto bilo primjereno gradu u kome cvjeta turizam i gdje sve mora biti besprijekorno.

O važnostima konstantnog ulaganja i u inovativnu proizvodnju, ali i distribuciju poljoprivrednih proizvoda, govorio je šef kooperacije Delagacije EU u BiH Stefano Elero, napominjući da je Trebinje prvo među 12 lokalnih zajednica u kojima se provode ovakvi projekti, sve skupa vrijedni 840.000 evra.

“Ovo je jedan od primarnih projekata EU za lokalno tržište poljoprivrednih proizvoda koje sprovodimo zahvaljujući saradnji sa kolegama iz UNDP-a i sa lokalnim zajednicama, gdje bih posebno zahvalio za saradnju sa gradonačelnikom Ćurićem”, kazao je Elero.

I gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je izrazio zahvalnost za dugogodišnju pomoć i saradnju sa Evropskom unijom, naglasivši da su oni u projekat uložili veći dio od 70%, a učešće grada Trebinja je oko 30 procenata.

“Ovo je i ranije bilo mjesto na kojem se prodavalo, ali nije bilo uređeno kako treba pa smo iznašli ovo rješenje, a nadamo se da ćemo zajedno sa našim građanima i dalje tražiti rješenja za promjenu nekih navika koje po nama nisu dobre, stvarajući uslove svima koji žele da rade”, kazao je Ćurić.

Iako, navodno, postoje poljoprivrednici koji ovdje prodaju svoje namirnice, a nisu u potpunosti zadovoljni novim uslovima, iako na svojim ranijim improvizovanim tezgama nisu bili zaklonjeni od bilo kakvih vremenskih nepogoda i bez mokrog čvora, niko od njih nije želio da to i javno iznese, dok su svoje zadovoljstvo na ovim uslovima rada istakle dvije poljoprivrednice iz Trebinja.

Jedna od njih je Draga Prtilo, vlasnica poljoprivrednog gazdinstva i proizvođačica.

“Moja kućica je u funkciji, sve u njoj radi i sve je u redu, pa meni ostaje samo da zahvalim Evropskoj uniji što je odobrila ova sredstva za projekat, kao i Gradskoj upravi, jer, u odnosu na zakupljeni štand na gradskoj pijaci u gradu gdje sam godinama prodavala na otvorenom, mogu da kažem da je ovo mnogo ljepše, komfornije i urednije”, kazala je ona.

Kućice su postavljene prije skoro godinu dana i do sada poljoprivrednici nisu plaćali zakupnine, što je i dogovoreno u prvoj godini, a o daljem plaćanju, kako je rečeno, slijede dogovori sa zakupcima.

Predstavnici EU4AGRI projekata su nakon otvaranja pijace prezentovali svoj javni poziv za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, koji će biti otvoren do 20. novembra, a kroz poziv se dodjeljuju bespovratna finansijska sredstva u rasponu od 20.000 do 200.000 maraka za opremu, mehanizaciju i usluge.

Prethodni članak“PLAVI VITEZ” PONOVO SE VRATIO U MANASTIR ŽITOMISLIĆ
Naredni članak“Živi Caco u nama”: Vandali oštetili spomenik na Kazanima