11. DAN RATA: Bombardovan Harkov, eksplozije u Kijevu

I jedanaesti dan sukoba u Ukrajini vode se borbe. Oko pet časova jutros ponovo je bombardovan Harkov. Eksplozije su se čule i u Kijevu.

U Ukrajini je trebalo da nastupi privremeni prekid vatre kako bi se evakuisali civili iz Marijupolja i Volnovaka. Međutim, evakuacija je odgođena, jer su se sa obje strane čule optužbe za kršenje primirja.

Zbog odsustva želje ukrajinske strane da utiče na nacionaliste ili produži „režim tišine“, ofanzivna dejstva ruske vojske su nastavljena, saopšteno je iz Moskve.

Sa druge strane Ukrajina je optužila Rusiju za početk bombardovanja i ugrožavanje života civila.

Ukrajinski nacionalisti koji su zarobili oko 5.000 stranaca u različitim gradovima i koje drže kao „živi štit“ počinili su time najveći teroristički akt u istoriji, izjavio je počasni predsjednik Međunarodnog udruženja veterana antiterorističke jedinice “Alfa” Sergej Gončarov.

Sa druge strane ukrajinska vojska je objavila svoj operativni izvještaj, u 6 sati po lokalnom vremenu, napominjući da su njezine snage borile žestoke bitke za održavanje određenih granica. Odbrambena operacija u istočnom dijelu operativnog okruga Donjeck je u toku, a napori su usmjereni na obranu grada Mariupolja, saopćila je vojska.

Istovremeno, predsjednik SAD Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim o bezbjednosnim pitanjima, finansijskoj podršci Ukrajine i nastavak sankcija Rusiji.

Situacija u regiji Sumi i gradu Mariupolju je na ivici humanitarne katastrofe, rekao je zvaničnik ukrajinske vlade Vadim Denisenko.

– Trenutno nema snabdijevanja strujom i vodom u gradovima Akhtijrka i Trostjanec u sjevernoj regiji Sumi – istakao je Denisenko

Istovremeno, predsjednik SAD Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim
o bezbjednosnim pitanjima, finansijskoj podršci Ukrajine i nastavak sankcija Rusiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim Vladi Rusije daje rok od dva dana da sastavi spisak zemalja koje vrše neprijateljske akcije prema Rusiji, saopšteno je iz Kremlja.

Treća runda rusko-ukrajinskih pregovora biće održana sutra.

Prethodni članakVučić razgovarao sa Makronom o Ukrajini i bilateralnim odnosima
Naredni članakKonstrakta predstavlja Srbiju na Pjesmi Evrovizije