Јahorina ekonomski forum: Prostor zapadnog Balkana – tržište budućnosti

Prostor zapadnog Balkana predstavlja tržište budućnosti, rekao je predsjednik Јahorina ekonomskog foruma Goran Račić, tokom ceremonije otvaranja ovog foruma.

Istakao je da ova manifestacija predstavlja jedan od najznačajnijih regionalnih događaja.

– Tema je “Zapadni Balkan i dugoročni pravci razvoja” sa preko 600 učesnika. O tome se intezivno govori zadnjih 10 godina. Danas sve zemlje zapadnog Balkana imaju sporazum o pridruživanju sa EU – kaže Račić.

Podsjeća da su sredstva iz EU namjenjenja za plan rasta.

– Bez obzira što sve zemlje zapadnog Balkana imaju potpisane mnoge sporazume, na terenu nije baš tako, jer velike sile ulaze u sfere uticaje svih zemalja. Imamo potrebu da integrišemo tržište od 18 miliona ljudi. Svi preduslovi su da ovaj prostor bude tržište budućnosti – naveo je Račić.

Republika Srpska je otvorena prema regionu i saradnji i imamo perspektivu, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik tokom ceremonije otvaranja Јahorina ekonomskog foruma.

– Pokazuje da smo bili u pravu kada smo počinjali prije sedam godina pričati ovu priču na Јahorini. Ako ništa, da barem sebe natjeramo da sljedeće godine budemo malo bolji – naveo je Dodik.

Istakao je da je odluka Srpske da poveća najnižu platu učinila da se poveća rast domaćeg proizvoda.

– I možemo sa sigurnošću reći da ćemo godinu završiti sa rastom od 19 milijardi KM – jasan je Dodik.

Ministar ekonomskih odnosa i spoljne trgovine u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da ovaj forum predstavlja brend Srpske.

– Ponosni smo što se Јahorini već sedmu godinu zaredom održava ovakav događaj. Tu je cijeli region, političke, ali i privredne elite. Želimo da pokažemo da je Srpska u međunarodim vodama prepoznata kao neko ko želi privući strane investicije na ove prostore – istakao je Košarac.

Naveo je da Srpska potencira na regionalnoj saradnji.

– I u tome čemu prednjači i predsjednik Srpske Milorad Dodik. Konkretne efekte od svega toga imaće ne samo pojedinci i firme, već čitava Srpska ali i FBiH iz koje stižu stačno opstrukcije, ali to im neće donijeti ništa dobro – naveo je Košarac.

Prethodni članakSTIGLA PONUDA IZ NJEMAČKE Crvena zvezda će biti na slatkim mukama
Naredni članakDodik: Srpska otvorena prema regionu i saradnji – imamo perspektivu