“Јahorina ekonomski forum” 26. i 27. aprila

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, najveći poslovni događaj u Republici Srpskoj i BiH “Јahorina ekonomski forum”, peti po redu, biće održan 26. i 27. aprila.

I ovaj put okupiće regionalne i evropske privrednike i investitore, akademsku zajednicu, domaće političare i diplomatski kor iz desetak zemalja. Planirano je da uvodna sesija bude regionalna saradnja, na kojoj bi trebalo da učestvuju predsjednici vlada Republike Srpske Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić, kao i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Nakon dvogodišnje pauze, planirano je bilo da se peti Јahorinski ekonomski forum bavi post-korona regionalnom ekonomijom.

Ali ekonomske posljedice izazvane sukobom u Ukrajini promijenili su plan. U centru forumske rasprave biće “Globalni ekonomski izazovi i prilike”.

– Razmatraćemo sve ono što nas u ovom momentu u ekonomskom smislu, opterećuje i nastojaćemo da dođemo do određenih rješenja i preporuka kako bi privreda u narednom periodu imala bolje uslove poslovanja – rekao je predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg foruma Goran Račić.

Infrastruktura koja u svakom kriznom periodu i u svakom sistemu generiše zaposlenost i potrošnju, digitalizacija kao značajan preduslov snaženja ekonomije, uloga lokalnih zajednica u jačanju konkurentnosti, radna snaga kao dificitaran resurs, kripto valute, nezaobilazna energetika koja nakon krize na istoku Evrope ima drugu dimenziju, potom turizam, novine finansijskog sektora i osiguranja, sveobuhvatan je sadržaj predstojećeg foruma.

– Pretpostavke su da će ekonomija biti u teškoj situaciji, da moramo brzo reagovati u svakom momentu i mijenjati odluke, smjernice i strategije radi zaštite i unaprjeđenja ekonomije. Zato smo obuhvatili sve ono što generiše i zapošljavanje i BDP – istakao je Aleksandar Ljuboja predsjednik Programskog odbora Foruma.

Posebno mjesto pripašće inicijativi “Otvoreni Balkan”. Namjera organizatora je da potpisnici inicijative i oni koji se još premišljaju, poput Crne Gore ili privrednika i zvaničnika Federacije, koji se protive članstvu u ovom regionalnom savezu, ukrste svoje argumente.

– Prehrambeni proizvodi iz Makedonije isti dan budu na policama na tržištu Srbije, a naši prehrambeni proizvodi iz Bijeljine – treba im dva dana da dođu do Srbije i da li onda Sava iz Bijeljine može biti konkurentna Kirogi iz Makedonije – pita Račić.

Prethodni Јahorinski forumi okupljali su i do 550 učesnika. I iznjedrili brojne zaključke. A oni već utemeljenje pronašli u aktima izvršne vlasti, prije svega Republike Srpske i BiH poput smanjenja opterećenja na zarade kada su u pitanju porezi i doprinosi ili reforma srednjeg stručnog obrazovanja kroz uvođenje dualnog sistema.

– Prethodna četiri foruma su kao rezultat imala da je više od 70 odsto zaključaka izvršna i zakonodavna vlast prihvatila kao osnov za neke promjene ili inicijative koje su oni poslije dorađivali što i jeste smisao našeg Foruma – rekao je Ljuboja.

Zvaničnu potvrdu učesnika organizatori Foruma očekuju u narednih 10 dana. No već sada je izvjesno da će se na Јahorini pojaviti prirednici, investitori i predstavnici akademske zajednice iz Austrije, Španije, Njemačke, Italije, te zemalja regije.

Prethodni članakVEČERAS PROJEKCIJA FILMA O MITROPOLITU AMFILOHIJU U NEVESINjU
Naredni članakVišković sutra u Trebinju sa Draškovićem