ŽUPLJANIN: POTVRĐENA UPOZORENJA DA SU OPASNI LJUDI MEĐU MIGRANTIMA

Posljednja akcija sarajevske policije pokazala je da su bila utemeljena upozorenja iz Republike Srpske da među migantima koji ulaze u BiH ima veliki broj lica koja mogu predstavljati bezbjednosnu prijetnju i da od njih prijeti realna opasnost, smatra dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci Slobodan Župljanin.
„Ta naša upozorenja bila su zasnovana na saznanjima da su neka od tih lica učestvovala u borbenim aktivnostima i terorističkim akcijama u redovima `Islamske države`“, rekao je Župljanin Srni. 

On je podsjetio da su predstavnici vlasti na nivou BiH, koji ima najviše nadležnosti za migrante i migrantsku krizu, zabijali glavu u pijesak i govorili da je situacija pod kontrolom i da nema razloga za veliku brigu. 

„Vidimo da je sve to bila neistina, odnosno da je broj migranata iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, povećavan i da će se sasvim sigurno u toku godine još povećavati. Konačno su vlasti u Sarajevu javno priznale da među migrantima koji ulaze u BiH ima veoma problematičnih lica, pa su se u posljednjoj akciji izdvojila tri migranta koja su bezbjednosno interesantna za nadležne službe“, upozorio je Župljanin. 

On je ocijenio da je među migrantima mnogo veći broj bezbjednosno interesantnih lica koja mogu biti potencijalna opasnost za BiH i pozvao nadležne organe da preduzmu mjere kako građani ne bi došli u opasnost i zajedno sa svojom imovinom bili izloženi napadima migranata koji dolaze iz kriminalnog miljea i oblasti u kojima su djelovali kao teroristi. 

„Za očekivati je da će biti otkriven veći broj takvih lica koja su interesantna sa aspekta bezbjednosti i da će nadležne vlasti prema njima preduzeti mjere propisane zakonom. Vlasti konačno moraju to da shvate i da počnu da preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti“, rekao je Župljanin, podsjetivši da su migranti nezakonito ušli u BiH i da su time njihov boravak i aktivnosti nezakoniti. 

U akciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pronađena su 132 migranta, od kojih je najveći broj prebačen u prihvatne centre Ušivak kod Hadžića i Delijaš kod Trnova, a tri lica, koja predstavljaju bezbjednosnu prijetinju, u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu. 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password