Zatvorenik umro u zatvoru: Država mora platiti visoku odštetu

U Splitu je donesena prva pravosnažna presuda kojom je utvrđena odgovornost zatvora za smrt zatvorenika. Sud u Splitu porodici liječenog ovisnika o drogama, koji je 2006. preminuo u zatvorskoj ćeliji na splitskim Bilicama, dosudio je ukupno 220.000 kuna (oko 55.000 KM) na ime neimovinske štete te još 20.000 kuna (5.000 KM) na ime materijalne štete.

Uz dodane kamate, država će porodici isplatiti ukupno oko pola miliona kuna (125.000 KM) zbog ‘propusta u liječenju, odnosno neodgovarajućeg i nepravilnog rada zdravstvene i službe osiguranja unutar zatvora u Splitu’, prenosi Slobodna Dalmacija.

Zatvorenik je 2006. preminuo nakon što je u večernjim satima udahnuo želučani sadržaj, pokazali su nalazi liječnika vještaka. Naime, zatvorenik je bio liječeni ovisnik o drogama te je uzimao različite lijekove – „metadon“, „amyzol“, „fluzepam“ i „apaurin“.

Svi nabrojani lijekovi kao nuspojave imaju mučninu i povraćanje, a istovremeno slabe refleks gutanja i disanja te dovode do poremećaja svijesti. Ukratko, zatvorenik je povraćao te se u nedostatku svijesti ugušio.

U 2016. godini u Hrvatskoj je umrlo 11 zatvorenika, a isti je broj zabilježen i u 2015. godini.

Slobodna Dalmacija

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password