Zakazana vanredna sjednica Parlamenta Federacije BiH

Federalni ministar pravde Mato Jozić izjavio je da će na snagu stupiti izmjene Zakona o stečajnom postupku ukoliko ih izaslanici Doma naroda Federalnog parlamenta odobre danas na vanrednom zasjedanju.

To je ranije učinio Zastupnički dom, te očekujem da će s izmijenjenim Zakonom biti otklonjene štetne posljedice zbog zastoja u odvijanju sudskih stečajnih postupaka u Federaciji BiH. Zato je predloženo da izaslanici razmatraju ovaj zakon po hitnom postupku“, kaže Jozić.

Pojašnjava da se radi o provođenju presude Ustavnog suda Federacije BiH, te je predložena izmjena članova 33. i 40. na način da se u viši isplatni red svrstavaju sva potraživanja radnika i prijašnjih dužnikovih radnika nastala do dana otvaranja stečajnoga postupka iz radnog odnosa u ukupnom bruto iznosu, otpremnine do iznosa propisanoga zakonom odnosno kolektivnim ugovorom i potraživanja po osnovu naknade štete pretrpljene zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

Na taj način, ističe, potraživanja radnika nisu ograničena niti visinom niti temporalno.

Osim navedenog zakonske izmjene su, kako kaže, izvršene zbog kontinuiteta u odvijanju stečajnih postupaka u Federaciji BiH i sprječavanja njihovog zastoja zbog neizmirenja obaveza i troškova iz stečajne mase.

“Zato je u članu 40. predloženo da se iz stečajne mase najprije namiruju nužni troškovi stečajnog postupka i nužne obaveze stečajne mase, bez kojih se ne može voditi stečajni postupak, a o čemu odlučuje stečajni sudija, te da se troškovi postupka i obaveze stečajne mase, koji nisu nužni za vođenje postupka namiruju nakon izmirenja povjerilaca višeg isplatnog reda“, obrazložio je u izjavi ministar Jozić.

Fena

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password