Zahuktali se radovi na grandioznom projektu: Kolosalni most Počitelj spojit će nas s EU

Dok se uveliko gradi dio trase autoceste na Koridoru 5C Buna – Počitelj u dužini od 7,2 kilometra, koja prolazi kroz područje Mostara, ali se najvećim dijelom proteže kroz Čapljinu, zahuktali su se radovi na dionici Počitelj – Zvirovići, koja je duga 11 kilometara.  

Riječ je o dionici koja je više od četiri godine osporavana provođenjem konkursne procedure zbog žalbi, ali i drugih razloga. No, sada je ta priča, srećom, prošlost i Hercegovina definitivno postaje veliko gradilište.

Čvrsto tlo

Skoro cijelim područjem iznad čapljinskog naselja Dretelj, u brdu, kroz krš i kamenjar, izgrađeni su pristupni putevi u dužini od 10 kilometara, a trenutno je fokus na gradnji tunela Počitelj. U to smo se uvjerili tokom naše posjete gradilištu ove dionice, koja će, u konačnici, autocestom povezati Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, odnosno Evropsku uniju.  

Riječ je, zasigurno, o jednom od najgrandioznijih projekata s obzirom na područje koje obuhvata. Osim toga, s aktivnom trasom Buna – Počitelj, u Hercegovini je trenutno u igri 20 kilometara autoputa.

Dužina tunela Počitelj je 1.300 metara i iako se čini da je hercegovački kamen teško slomiti, kako nas uvjerava Vanja Podhradski, šef projekta u “Autocestama FBiH”, ipak su najlakši iskopi u čvrstom tlu. Jer, kako objašnjava, tu ima najmanje nepredviđenih situacija i, praktično, može se tempirati korak iskopa. U toku su, kaže, pripremni radovi na betonari i površinskom kopu koji će omogućiti ulaz u tunel.

Paralelno s tim radovima, dodaje on, na cijeloj trasi radi se na čišćenju terena.

Također, u toku su radovi na dijelu trase gdje je predviđen izlaz iz tunela, nakon čega cijelom dužinom brda prolazi zasjek za širinu autoceste i gdje iznad željezničkog tunela počinje lokacija za upornjak mosta Počitelj, najznačajnijeg objekta na tom projektu. Most Počitelj, koji će spojiti dvije obale Neretve, bit će dug 945 metara i visok 100 metara.

Fascinantan pogled

Tunel Počitelj i istoimeni kolosalni most, kako nam objašnjava Frano Sesar, nadzorni inžinjer, vezat će dva manja mosta. S dijela gradilišta na kojem je predviđen kraj tunela, pruža se fascinantan pogled na Počitelj i dolinu Neretve. Na drugoj obali Neretve, dionica će se vezati s onom Buna – Počitelj.  

– Tu će biti naplatne kućice, odnosno petlja, koja je direktna veza sa magistralnom cestom M-17 i M6-1, odnosno Domanovići – Buna. Tu je i buduće interregionalno čvorište Jadransko-jonske ceste – kaže Sesar.

Kinezi i domaće firme

Gradnja poddionice Počitelj – Zvirovići finansira se iz sredstava Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od pet miliona eura.

Rok izgradnje za dio do mosta, gdje je izvođač radova “China State Construction Engineering Corporation”, je 24 mjeseca, a za most Počitelj 30 mjeseci. Most će graditi konzorcij “Azvirt Limited Liability Company” iz Azerbejdžana te kineski “Sinohydro Corporation Limited” i “Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd”. Uz “Euroasfalt”, kao podizvođača, na projektu su angažirane brojne domaće firme. Avaz

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password