VUČIĆ DANAS U NJUJORKU: Glavna tema Kosovo

Susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompema biće suštinski, a ne samo formalnog karaktera, piše „Blic“.

„Predsjednik Vučić se nikada ovako temeljno nije pripremao kao za ove sastanke u Nujorku“, navode u Vučićevom timu.

Predsjednik Srbije će tokom boravka u Njujorku imati i druge sastanke a glavna tema svih biće upravo Kosovo.

Prema saznanjima „Blica“, Vučić će tražiti zaštitu za srpski narod na KiM , ali prije svega insistiraće u razgovoru sa Pompeom da SAD izvrše pritisak na vlast u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije.

Vučić će poslati jasnu poruku sagovorniku da bez toga nema povratka za pregovarački sto.

„Predsjednik će od najveće sile svijeta tražiti balansirani i fer pristup rejšavanju kosovskometohijske krize. Poslije ove posete stvari će biti mnogo jasnije kada je u pitanju pogled na budućnost Srbije, posebno u smislu američke politike prema južnoj srpskoj pokrajini“, kaže izvor „Blica“.

Iznenadni poziv Pompea Vučiću govori u prilog tezi da se Americi sa rješavanjem kosovskog problema i da želi da preuzme ključnu ulogu u tom procesu.

I „Novosti“ pišu da bi sutrašnji sastanak mogao da nagovijesti početak zaokreta u politici Amerike prema Beogradu i da je signal da Vašington preuzima inicijativu u rješavanju kosovskog čvora, što bi veoma brzo moglo da rezultira povlačenjem taksi i odmrzavanjem dijaloga.

Do susreta koji je očigledno rezultata direktne diplomatije koja traje duže vreme između Beograda i Vašingtona, dolazi u trenutku kada iz SAD stižu sve glasnije poruke da treba da se stavi tačka na višedecenijski konflikt, piše list.

Sagovornici „Srpskog telegrafa“ saglasni su da je Vučićev odlazk u Njujork dio srpske ofanzive na SAD, a istovremeno sastanak tumače kao nastavak akcije koju je Donald Tramp započeo pismima upućenim predstavnicima Beograda i Prištine u kojima je naglasio da je došlo vrijeme za dogovor.

Aleksandar Vučić sastaće se danas u Njujorku sa Majkom Pompeom. Stejt department saopštio je da će državni sekretar ugostiti Vučića na radnom ručku, u 12.30 po lokalnom vremenu.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password