Volkswagen će praviti Passat u Češkoj?

Njemačka kompanija priprema svoje pogone u matičnoj zemlji za izradu novih električnih modela, pa će proizvodnju nekih postojećih vozila vjerovatno morati da izmjesti.

Jedan od VW modela koji bi trebalo da promijeni lokaciju na kojoj se sada sklapa je i Passat.

Ova popularna limuzina srednje klase trenutno se proizvodi u fabrici u Emdenu, u Donjoj Saksoniji, zajedno sa kupe-limuzinom VW Arteon.

Međutim, kako piše AutoNews, Passat bi u skoroj budućnosti mogao da se izrađuje u Češkoj, u Škodinoj fabrici Kvasini.

U Kvasiniju Škoda već sklapa sestrinsku limuzinu Superb, a ukoliko bi se najava o transferu proizvodnje Passata u Češku realizovala, ovaj pogon bi imao gotovo potpuno popunjene kapacitete, što sada nije slučaj.

I druga Škodina fabrika u domovini je skoro dostigla svoj proizvodni limit, pa Volkswagen grupa istražuje mogućnosti za izgradnju još jednog pogona za automobile češkog brenda.

Zvanična odluka o lokaciji novog pogona Škode još nije donijeta, a kao mogući kandidati spominju se Bugarska i Turska.

I dok eventualna oznaka “Made in the Czech Republic” na Passatu vjerovatno neće obradovati pojedine kupce ovog automobila, kapaciteti VW fabrike u Emdenu, ali i Hanoveru moraju da budu oslobođeni kako bi 2022. u ovim pogonima počela proizvodnja električnih Volkswagena.

VW Passat je posljednjih godina najprodavaniji model u svojoj klasi u Evropi. U prvih 9 mjeseci 2018. kupcima na evropskom tržištu isporučeno je 127.325 ovih automobila, uz pad prodaje za oko 5% u odnosu na period januar-septembar 2017.

Sa druge strane, u istom periodu prodaja VW Arteona, koji je nasledio model CC, porasla je sa 12.770 , na 17.751 jedinicu.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password