VLAST U TEHNIČKOM MANDATU NA NIVOU BiH I FBiH OSTAJE ČETIRI GODINE?

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Nikšić (SDP BiH) izjavio je danas u Mostaru da bi vlast u tehničkom mandatu mogla ostati i na nivou BiH i na nivou Federacije.

“Umjesto da tražimo rješenje za Mostar, izgleda da bi Federacija i država BiH mogle postati Mostar. Ustvari, da bi vrlo moguće mogli imati Vladu u tehničkom mandatu u FBiH u naredne četiri godine, jer smo zemlja u kojoj ne postoji institut vanrednih izbora“, reko je Nikšić novinarima na regionalnoj konferenciji pod nazivom „Budućnost izbora u BiH: Kako do slobodnih i poštenih izbora u BiH – Ključni prioriteti za unapređenje izbornog zakonodavstva BiH?“.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić (SDA) izjavio je da je Mostara jedinstven slučaj u svijetu, gdje izbori nisu održanu od 2008. godine. On je napomenuo da je situacija složenija nego što izgleda i da je Mostar od Vašingtona, preko Dejtona imao “specifičnu težinu“.

“Ustavni sud je problematizovao odluku koju je OHR nametnuo. Nisu se dala nikakva rješenja kako da se to riješi. Ostavljeno je  parlamentarnim strankama koje imaju različite pristupe da se to riješi i zbog tog se skoro deceniju čeka dogovor“, naveo je Mušić.

On je naveo da je SDA spremna da sutra uđe u proces izbora u Gradu Mostaru, ali uz preduslov da se nađu rješenja i za Izborni zakon i za Statut Mostara.

Bariša Čolak (HDZ BiH), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH izjavio je da se do izmjena Izbornog zakona može doći vrlo lako ako ima političke volje.

Podsjetio da su stranke HNS-a BiH još u aprilu 2017. uputile prijedlog izmjena Izbornog zakona, koji je u paketu rješavao izbore u Gradu Mostaru, izbore za Dom naroda, te Predsjedništvo BiH, a koji nije prošao.

“Taj prijedlog je bio na reviziji kod Ustavnog suda i on je rekao da je  u sklad sa Ustavom BiH. Taj zakon j prošao u Domu naroda, ali ne i u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Moramo poštovati ono što je Ustavni usd rekao. Imamo nekoliko neprovedeni odluka Ustavnog suda kada je u pitanju Izborni zakon u bIH, to je odluka za Grad Mostar, odluka u slučaju Ljubić, te odluku o konstitutivnosti naroda. Treba provesti i odluke Evropskog suda, ali su prioritet odluke Ustavnog suda BiH“, kazao je Čolak.

Direktor projekta Koalicije „Pod lupom“, u čijoj je organizaciji danas u Mostaru održana regionalna konferencija, Dario Jovanović izjavio je da je budućnost izbora u BiH  krajnje neizvjesna. “Dovodimo u pitanje rezultate svih budućih izbora, posebno opštih, ukoliko prije svega ne omogućimo svim građanima i građankama BiH jednako pasivno i aktivno biračko pravo“, izjavio je Jovanović.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password