VLADIKA GRIGORIJE OGLASIO SE OKO SPORNE IZJAVE I IZGRADNJE HRAMA SVETOG SAVE (VIDEO)

Vladika diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije poslao je danas video – poruku u kojoj je otklonio sve nedoumice oko pogrešnih interpretacija njegovih izjava iz 2013.

”Poziv da se ulaže u škole i bolnice uputio sam još 2013. dok sam bio episkop u Hercegovini. Uopšte nisam davao novu izjavu na tu temu. Kao što sam i te 2013. napisao, to kažem i sada. Zar bih ja mogao biti protiv gradnje Hrama Svetog Save ili bilo koje crkve? Obnovio sam, sa narodom, i izgradio novih preko stotinu hramova u Hercegovini. Međutim, to danas nije tema. Tema je danas bolest i bolnice. I na tu temu ću reći samo – ja sam za pune crkve zdravog naroda, a ne prazne crkve i pune i oronule bolnice naroda koji se bori za život”, poručio je vladika Grigorije.

Pojedini mediji u Srbiji juče su objavili izjavu vladike Grigorija iz 2013. godine ‘da je novac bolje usmjeriti u bolnice, umjesto u crkve’ plasirajući je kao reakciju na vijest da je Vlada Srbije donijela odluku da Srpskoj pravoslavnoj crkvu iz budžetske rezerve izdvoji milijardu dinara za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru.

Uslijedila je i reakcija iz kabineta srpskog Patrijarha da se vladika “svrstao na stranu onih koji su do sada jasno pokazali ko su i šta su i da ne žele dobro SPC-u, a samim tim ni srpskom narodu”, što je podiglo veliku medijsku prašinu.