Vladika Grigorije o odluci da predloži Dimitrija, o prijateljima, neprijateljima, najvažnijoj stvari u Hercegovini

Duhovni otac Hercegovine, vladika Grigorije održao je jako emotivnu besjedu na dan ustoličenja vladike zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, kojeg je on i predložio za svog nasljednika na tronu hercegovačkih vladika.

Na svečanom ručku nakon ustoličenja u Trebinju vladika Grgorije je govorio o razlozima zašto je predložio Dimitrija, o svom odlasku u Njemačku, prijateljima, neprijateljima, najvažnijoj stvari u Hercegovini – da se obnovi Saborni hram Svete Trojice u Mostaru.

“Desilo se jedno divno čudo. Zahvaljujući mudrosti našeg patrijarha, ali i mojoj vještini vladika Dimitrije je jednoglasno izabran za episkopa zahumsko-hercegovačkog. Još divnije je čudo, što može da se tumači na razne načine, je da sam i ja jednoglasno izabran za Njemačku. Moj dragi prijatelj i učitelj biskup Ratko Perić mi je rekao da to malo liči na priču o Josifu- ‘kada su braća prodala Josifa, onda su poslije došli kod njega da traže hrane. Tako se možda desi i kod tebe, da ovi što su te prodali dođu u Njemačku da traže pomoć“’, ispričao je vladika Grigorije.

 

 

Kroz suze je ponovio da je Hercegovina njegov prag. “Prije tri dana desile su mi se nevjerovatno lijepe stvari. Kao što kaže moj najmiliji vladika Rade Drugi Petrović ‘Poslije plača veselije poješ, poslije kiše vedrije je nebo’, prije tri dana otac Sava mi je poslao slike da je pokrivena crkva u Mostaru. To je bio moj glavni cilj u Hercegovini. Prije tri dana moj dragi prijatelj Bogoljub Šijaković mi je poslao sliku da je izašla moja druga knjiga koja nosi naslov “Biti sa drugima“. Taj naslov posvećujem vladiki Dimitriju zašto što vladika Dimitrije nije napisao ovaj naslov, nego je živio ovaj naslov. Živjeti 18 godina u manastiru kao što je Tvrdoš, živjeti 18 godina sa vladikom Atanasijem, sa monasima i bezbrojnim turistima, živjeti  18 godina sa Hercegovcima i za svih tih 18 godina ne napraviti nijedan korak, ne pokazati ni izrazom lica da ti je teško, svih th 18 godina pokazujući samo ljubav i to žrtvenu ljubav. Otac Dimitrije je pokazao šta znači biti sa drugima. To može samo onaj koji može da postoji samo sa onim drugim sa velikim D, a to je Gospod Bog. Zato je moja odluka da ga predložim Svetom arhijerejskom saboru za episkopa i nasljednika Svetog Save i Svetog Vasilija, bila sasvim jednostavna i laka. I vidjećete i nemojte da vas prevari njegovo blago lice, njegovo oštro srcem, tvrda vjera, britak um – paštrovićevska hrabrost i odlučnost vodiće još više našu eparhiju naprijed. Gledao sam ga kad igra košarku, a igra nevjerovatno dobro. Kad sam shvatio da ne voli da izgubi, pomislio sam prvi put u sebi-ti mi trebaš“, kazao je vladika Grigorije.

Podsjetio je da je on morao raditi razne poslove, biti i vinar, vinogradar, arhitekta, graditelj i nema u šta se nije pretvarao da bi se učinilo šta je trebalo, a u tom je imao “ludog satrudnika“ predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika s kojim zajedno su izgrađeni i Prebilovci i bolnica u Nevesinju i još mnoge stvari.

“Ono što nikako ne bismo mogli uraditi bez njega je crkva u Mostaru. Ta crkva u Mostaru je stožer našeg opstanka i našeg života. Ta crkva biće akobogda osvećena za dvije godine 2019. i 2020. kada slavimo 800 godina eparhije“, istakao je vladika Grigorije.

Na kraju je poručio da će sve da će na svojoj novoj službi u Njemačkoj sve da učini da  od Nijemaca napravi prijatelje. “To ću raditi po ugledu na Svetog Savu. On je rekao da od neprijatelja moramo praviti prijatelje, a ne od prijatelja neprijatelje. To će bit moja misija“, naveo je vladika Grigorije.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password