VLADIKA GRIGORIJE: BOGOJAVLJENJE, ČUDESAN PRAZNIK (VIDEO)

Njegovo preosveštenstvo vladika Diseldorfa i Njemačke Grigorije govoreći o velikom hrišćanskom prazniku Bogojavljenju, koji Srpska pravoslavna crkva proslavlja 19. januara, kazao je da je to čudesan događaj kada se Bog javi i da nam upravo ovaj praznik govori ko je naš Bog.

”Bog se javi, poštovani narode. Danas slavimo taj čudesni događaj. Slavimo ovih dana ustvari jedan jedinstveni događaj koji je slavljen u prvo vrijeme, a to je Božić i Bogojavljenje. U novije vrijeme oni se slave odvojeno, ali i jedan i drugi događaj govore nam šta se dogodilo, a dogodilo se to da Bog dolazi u ovaj svijet i da hoće da spasi čovjeka i sve u ovom svijetu. Sišao je u zemlju rodivši se u pećini, a danas na Bogojavljenje silazi na rijeku osvetivši vode i sve vode i rijeke i okeane kroz tu jednu rijeku Jordan. Taj događaj zbio se u najkraćem ovako: On dolazi na Jordan, a Jovan Krsitelj vidjevši ga kaže- gle jagnje Božje koje uzima grijeh svijeta, za život svijeta, nebo se otvara, Otac Svedržitelj govori ‘ovo je Sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji, njega poslušajte’, a duh sveti silazi na onoga koji se krštavao u vodi”, kazao je vladika Grigorije.

Episkop Grigorije dodaje da iz ovoga možemo da naučimo puno toga, a prije svega ko je naš Bog.

”Naš Bog je Otac, Sin i Sveti Duh koji se danas javio. Javio se svijetu, radi spasenja svijeta. Naša dužnost je da slavimo Boga, ali da čuvamo ovaj božji svijet, da poštujemo, rijeke, šume, jezera, vazduh. Živimo u vremenu zagađenja, ali ne samo zagađenja naših duša i tijela, nego zagađenje i onoga svega oko nas. Dužni smo, mi pravoslavni hrišćani,  da ovaj svijet čuvamo i pazimo, da ga hranimo i branimo, jer je on svijet koji je Bog osvetio”, poručuje vladika Grgorije.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere 19. januara.

Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je ljude krštavao, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Predanje kaže da je Jovan prepoznao Mesiju u Isusu koji je došao na Jordan da se krsti, a jevanđelisti su zapisali njegove riječi: “Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni”.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

Duh Sveti je u obliku svjetlosnog goluba, kako je zapisano, sletio na glavu Sina Božijeg, a potom su se nebesa otvorila i čuo se glas Boga Oca: “Ovo je sin moj ljubezni koji je po mojoj volji”.

Isus Hristos živio je ovozemaljski život još tri godine poslije krštenja, ispunivši svoju misiju iskupljenja ljudskog roda od praroditeljskog grijeha.

Na ovaj praznik u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila. Bogojavljenska voda čuva se u kućama do sljedećeg velikog vodoosvećenja.

Na praznik Bogojavljenja, prema našem narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave – “Bog se javi!” i “Vaistinu se javi!”.

U mnogim gradovima i mjestima održava se takmičenje plivača u vađenju Časnog krsta iz vode.

Pogledajte poruku vladike Grigorija:

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password