Vještačka inteligencija u službi zdravlja prijevremeno rođenih beba

Kako bi se pratilo njihovo zdravlje, prijevremeno rođene bebe su nerijetko povezane na veliki broj aparata. Rad nekih od tih aparata danas koristi naprednu analitiku zahvaljujući mašinskom učenju i vještačkoj inteligenciji.

Koristeći SAS rješenja ta vještačku inteligenciju i naprednu analitiku, tim stručnjaka Univerziteta u Utrehtu, u proteklih 10 godina, analizirao je podatke uređaja sa odjeljenja intenzivne njege neonatologije i razvio analitički model koji predviđa infekcije kod prijevremeno rođenih beba.

Model koji je razvijen, sa 90 odsto preciznosti može predvidjeti prisustvo bakterijskih infekcija koje su uzročnici različiti i po novorođančad veoma opasnih infekcija i bolesti.

Riječ je o značajno većem procentu od dijagnostike doktora zasnovane na dosadašnjim standardnim pregledima pacijenata.

Tako, zahvaljujući tim podacima, doktori prepisuju stopostotno ispravne terapije, a u većini slučajeva se i zaobilazi korišćenje nekih nepotrebnih antibiotika.

Industrije poput bankarstva i zdravstva oslanjaju se na naprednu analitiku kako bi iskoristile potencijal vještačke inteligencije da riješe izazove u poslovanju, ali i značajne društvene teme.

SAS, jedan od lidera u analitici, ima mogućnost da analizira i upravlja velikom količinom podataka kako bi automatizovao odluke koje se donose na dnevnom nivou.

Primjenom sofisticirane analitike, zdravstvene ustanove i kompanije mogu da donose pametnije, efikasnije i personalizovane odluke.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password