Višković sa privrednicima: Na izgradnji HE Dabar radiće i domaće firme, a dobit iz energetskog sektora ostaje u Hercegovini

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je sa upravom Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/ usaglasio da poskupljenje električne energije za velike kupce bude 4,9 odsto, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Višković, koji je održao sastanak sa trebinjskim privrednicima, istakao je da je riječ o minimalnom poskupljenju, zbog čega će ERS i u narednom periodu u vrlo značajnoj mjeri i dalje kroz cijenu električne energije subvencionisati privredu u Srpskoj.

On je rekao istakao da će Vlada Srpske imati razumijevanja za realni sektor i da je spreman da razmotri svaku inicijativu i prijedlog privrednika iz Hercegovine.

„Vlada sprema nove subvencije i olakšice, a koje imaju za cilj stvaranje uslova za višim prosječnim zaradama i boljim poslovnim ambijentom“, naveo je Višković, ističe se u saopštenju.

Višković je privrednicima predočio planove vlade i ERS-a koji se tiču pokretanje investicija i izgradnju novih objekata u Hercegovini, a koji će posredno uticati i na poslovanje realnog sektora.

On je kazao da se u narednim mjesecima, nakon izbora kompanije koja će finansirati i izvoditi radove na Hidroelektrani „Dabar“, očekuje angažovanje domaće operative iz svih oblasti.

“Naš uslov je da minimum 50 odsto podizvođača mora biti iz Republike Srpske, a opredjeljeni smo da na izgradnji ovog objekta uposlimo hercegovačke firme. Početak radova se očekuju početkom ljeta ove godine”, istakao je Višković.

Genarlni direktor ERS-a Luka Petrović rekao je da će se sredstva od dobiti hercegovačkog energetskog sektora i dalje raspoređivati u Hercegovini, a da će ova kompanija ostati motor razvoja cijele ragije, ali i Republike Srpske.

Srna

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password