Višković: Gradnja preostalih objekata HE Dabar u drugoj polovini godine

TREBINJE │ Premijer RS Radovan Višković je rekao je u Trebinju  da će izvođač radova na izgradnji svih preostalih objekata  HE Dabar biti poznat do juna, kada će se moći krenuti  u realizaciju tog projekta.

„Raspisan je međunarodni tender, a sa novom upravom ERS smo odlučili da ubrzamo procedure, poštujući zakonske okvire.Nakon realizacije ovog projekta energetski sektor postaje značajan na ovom prostoru,  imaće dovljno energije za izvoz, od čega ćemo  svi imati  koristi, rast zaposlenosti, prosječnih plata,  BDP, a  spoljnotrgovinski deficit će se smanjivati“, naveo je on.

Višković je dodao da će se na ovaj način u značajnoj mjeri kontrolisati vode  u Gornjim horizontima, regulisati  moguće poplave i omogućiti  Hidroelektranama na Trebišnjici skoro  50 odsto veću proizvodnju.

„HE Dubrovnik  zbog januarske havarije ne radi,  a ono što je bitno da se što skorije dobije informacija od HEP kad očekuju da Dubrovnik  bude na  mreži,  kako bi se regulisale akumulacije Trebišnjice i spremno dočekali ljeto. Ne smijemo za sada gomilati vodu Trebišnjice, jer ne znamo kad će HE Dubrovnik u pogon. Kad dobijemo odgovor od Elekroprivrede Hrvatske planove ćemo prilagodili,  vezano i za hidroakumulacije i remonte u termoelektranama“, istakao je Višković.

On je najavio da će vrlo brzo biti raspisan i tender oko Buk- Bijele i provedena  procedura sa Srbijom oko elektrane  Foča – Paunci.

Višković je rekao da su  netačne informacije da Vlada RS odustaje od izgradnje autoputa Banjaluka –  Prijedor.

„Rekao sam da samo sa Kinezima vodimo pregovore da izgradimo autoput od Doboj – Bijeljina,  jer je to prvi prioritet Vlade RS. Nijednog momenta nećemo raskinuti ugovor za autoput prema Prijedoru,  nego će on biti na čekanju i to je sljedeća faza. Prijedor će dobiti autoput, ali će morati sačekati da se izgradi autoput prema Srbiji“, istakao je premijer Srpske.

Višković je naveo da će se ići i u ubrzanu proceduru za izgradnju  puta Tjentište –Foča, koji će se povezati na put Foča-Šćepan polje.

On je podsjetio da je predsejdnik Srbije Aleksandar Vučić spreman da pomogne u izgradnji ove dionice.

Ono što se čeka je Savjet ministara BiH, koji mora da potpiše međunarodni  sporazum sa Crnom Gorom oko mosta preko Drine na putu Foča – Šćepan Polje.

Investicija je vrijedna oko 70 miliona evra, a finansiraće je Evropska  banka.

Radio Trebinje

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password