VIDOVDAN U MOSTARU: UČENICI PROSVJETINE ŠKOLE DOBILI DIPLOME

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar danas je simboličnom podjelom diploma učenicima Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture obilježilo uspješan završetak nastave i pozvalo svu srpsku djecu sa područja Mostara da se priključe Prosvjetinoj školi.

Dodjela diploma organizovana je u porti Stare crkvi u Mostaru nakon liturgije i pomena povodom Vidovdana. Na prigodnom druženju profesor istorije Vuk Bačanović održao je djeci predavanje o današnjem prazniku – Vidovdanu kroz vjerski i istorijski kontekst.

Rukovodilac Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture Duško Kojić kazao je da je pandemija virusa korona poremetila planove da se uspješna godina završi ekskurzijom, ali da će sve to biti nadoknađeno.

Kojić je naveo da Prosvjetinu školu pohađa oko sedamtesetoro srpske djece sa područja Mostara koji nemaju mogućnost da nastavu pohađaju na srpskom jeziku u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, te da na ovaj način kroz dopunsku nastavu stiču potrebna znanja i druže se.

“SPKD “Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar nastoji da kroz dopunsku nastavu omogući da srpska djeca uče svoj jezik, istoriju i kulturu. Prosvjetina škola održava se za tri grupe: mlađe osnovce, starije osnovce i srednjoškolce“, kazao je Kojić.

On je dodao da se u okviru Prosvjetine škole organizuju i predavanje sa poznatim i uspješnim ličnostima iz svijeta umjetnosti, sporta, duhovnosti.

Kojić je izrazio nadu da će od jeseni prostorije za nastavu biti opremljene i uslovne, te pozvao svu srpsku djecu da se priključe.

Nastavnica srpskog jezika u Prosvjetinoj školi Mila Trojanović Gašić ističe da Prosvjetina škola jako vrijedan projekat za srpsku djecu u Mostaru.

“Strašno je da u Mostaru nema prostora za srpski jezik u školama. Djeca su divna. S njima treba dosta raditi, ali oni mogu jako mnogo. Ako nastave da dolaze, makar i ovako, na dopunsku nastavu, ima nade“

Učenica Tea Domazet nosi najpozitivnija iskustva iz Prosvjetine škole koju pohađa nekoliko godina. “Naučila sam mnogo stvari o srpskoj književnosti i istoriji, ali i o crkvenom pjevanju. Mogu kazati da je ovaj projekat jako koristan za sve polaznike“, kaže Tea.

Diplome za svoju djecu danas je uzeo i Velibor Ivanišević koji kaže da je Prosvjetina škola jako korisna srpskoj djeci, da je dobra nadopuna znanja, ali da je potrebno početi se boriti za srpski jezik u zvaničnom nastavnom planu i programu u HNK. “U Srbiji na primjer Mađari kao nacionalna manjima imaju pravo pohađati nastavu na svom jeziku, a naša djeca u Mostaru nemaju to pravo“, napominje Ivanišević. Prosvjetinu školu srpskog jezika, istorije i kulture u Mostaru već pet godina organizuje SPKD “Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar u partnerstvu sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a nastava se izvodi u prostorijama Vladičanskog dvora u Mostaru.

Top Portal

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password