Uz kafu, pivo i češće obroke skinite kilograme!

Uprkos uvriježenom mišljenju, ljeto je nezgodno vrijeme za gubitak kilograma. Česti roštilji i ispijanje koktela ponekad mogu rezultirati brojkama kojima se niste nadali. No, postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći i koji će ubrzati mršavljenje.

Popijte čokoladno mlijeko

Odlična vijest za ljubitelje čokolade! Studije su pokazale da konzumiranje čokoladnog mlijeka nakon vježbanja zapravo može ubrzati oporavak mišića, ali i gubitak masnoća, navodi The Sun. Smatra se da je čokoladno mlijeko dobar napitak za oporavak jer sadrži bjelančevine, kalcij i antioksidante. Naime, rezultati studije sveučilišta Indiana otkrili su da sportaši koji su pili čokoladno mlijeko nisu bili toliko umorni tokom drugog intenzivnog treningu, u poređenju sa učesnicima ispitivanja koji su posegnuli za energetskim pićem. Samim time su mogli i sagorjeti više kalorija. Takođe, druga studija istraživača sa Univerziteta u Teksasu poduprla je te tvrdnje. Sportisti koji su učestvovali u njihovoj studiji dobili su čokoladno mlijeko te su imali brže vrijeme u trci u odnosu na sportiste koji su pili sportska pića.

Češće jedite

Možda mislite da će vam preskakanje obroka pomoći da ostanete vitki i sagorijevate više kalorija, ali češće jedenje je zapravo korisnije. Gubitak kilograma znači sagorijevanje više kalorija nego što ga konzumirate, a iako jedenje previše hrane može dovesti do debljanja, unos premalo kalorija takođe može otežati gubitak kilograma. Zato, umjesto da preskačete obroke ili drastično smanjite unos kalorija, odlučite se za redovne, male i zdrave obroke, a ne zaboravite ni na vježbanje. Savjetuje se tokom dana konzumirati oko pet ili šest manjih obroka.

Umjesto koktela popijte pivo

Pokazalo se da pivo, ako se pije u umjerenim količinama, zapravo može pomoći ljudima da izgube kilograme. Stručnjaci ističu da trećina muškaraca i žena pogrešno vjeruje da pivo ima više kalorija od ostalih alkoholnih pića. Međutim, ako umjesto vina sedam dana pijete pivo, mogli biste u organizam unijeti manje kalorija. Tačnije, onoliko manje kalorija koliko biste potrošili tokom pola sata joge. “Glavni izvor kalorija u bilo kojem alkoholnom piću je alkohol, a kako je pivo kategorija pića s najnižim prosječnim udjelom alkohola, ono ima i najmanje kalorija“, objasnio je profesor Charwa Bamforth, stručnjak za proizvodnju piva. No, to ne znači da biste tiokom jednog izlaska trebali u organizam unijeti bezbroj „tekućih“ kalorija.

Naspavajte se

Što god mislili, spavanje je od presudnog značaja za gubitak kilograma. Tada vaši mišići rastu i oporavljaju se. Studija iz Univerziteta u Chicagu iz 2010. godine otkrila je da kod onih učesnika koji su bili na dijeti, a spavali su cijelu noć, više od polovine izgubljene težine su bile masti. Osim toga, rjeđe su osjećali glad. Bez adekvatnog odmora, hormoni sitosti i gladi, leptin i grelin, slaće krive signale, što može dovesti do veće žudnje za hranom, posebno slatkišima.

Popijte kafu

Nedavna studija otkrila je da konzumiranje kofeina prije vježbanja može pomoći da sagorijevate više masti tokom treninga. To je zato što kofein može ubrzati vaš metabolizam, a crna kafa prije vježbanja može natjerati tijelo da sagorijeva masti kao izvor energije. Druga studija je takođe otkrila da su oni koji su konzumirali kofein prije vježbanja osjećali manju boli u mišićima od onih koji nisu konzumirali kofein. Uz sve to, kofein vam može poboljšati fokus tako da zaista možete maksimalno iskoristiti svoje vježbanje. –

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password