Uhapšen Mišel Platini

Nekadašnji predsjednik UEFA-e Mišel Platini uhapšen je zbog „namještanja“ glasova za dodjelu domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru, izvještavaju francuski mediji.

Mediapart saopštava da je Platini odveden u pritvor jutros kao dio istrage o namještanju glasova za dodjelu nadolazećeg Svjetskog prvenstva Kataru.

On je uhapšen nakon dojave Antikorupcijske organizacije Policije (OCLCIFF). Akcija policije je izvedena u Nanteru, predgrađu Pariza, a 63-godišnjak još uvijek nije dao izjavu u vezi sa skandalom.

Katar je decembra 2010. godine izabran za domaćina Mundijala, ali od tada se nižu kontroverze u vezi sa njihovom kandidaturom.

Francuski Mond navodi da Francusko finansijsko tužilaštvo istražuje „navodna aktivna i pasivna djela podmićivanja službenika“.

Osim Mišela Platinija, priveden je i Klod Gean, savjetnik bivšeg predsjednika Francuske Nikolasa Sarkozija.

Legendarni Francuz je osam godina bio na čelu Evropske fudbalske federacije, od 2007. do 2015. godine, kada je smijenjen odlukom Etičke komisije FIFA.

Platini je tada dobio suspenziju na šest godina zbog “nelojalne uplate” od dva miliona švajcarskih franaka koju mu je isplatio tadašnji predsjednik FIFA Sep Blater.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password