U Tasovčićima sahranjena doktorka Olga Draško, koja je hrabro svjedočila o stradanjima i paklu logora Dretelj

Na porodičnom groblju u Tasovčićima kod Čapljinie sahranjena je Olga Draško, doktorka koju su snage HOS-a zarobili i zvjerski mučile u logoru Dretelj.

Olga je odvedena, početkom maja 1992. godine, sa radnog mjesta u Domu zdravlja u Čapljini. Poslije tri i po mjeseca torture, razmijenjena je polovinom avgusta 1992. godine.

Olga je o zvjerstvima nad njom i drugim logorašima svjedočila pred domaćim i evropskim sudovima.

Savez logoraša Republike Srpske, čiji je bila istaknuti član, u saopštenju izražava duboko saučešće porodici, rodbini i prijateljima Olge Draško, te najavljuje inicijativu institucijama Srpske da njeno ime ostane u trajnom sjećanju srpskog naroda i Republike.

„To je, po svojim djelima, bila velika žena koja se svojim svjedočenjem o paklu kroz koji je prošla tokom mučenja u zloglasnom logoru smrti u Dretelju kod Čapljine i časnim životom pridružila prebilovačkim, jasenovačkim, starobrodskim, jadovničkim i drugim nevinim srpskim žrtvama bezumne mržnje prema svemu što ima srpski predznak“, navodi se u saopštenju Savez logoraša.

Olga Draško bila je žrtva rata i svjedok užasa koji su se događali na prostoru Hercegovine tokom posljednjeg rata.

Godine 1992. odvedena u koncentracioni logor za Srbe – Dretelj jedan, gdje su je mučili i silovali pripadnici hrvatskih snaga sa tog područja.


Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password