U NEDJELJU POČINJU 100. ŠANTIĆEVE VEČERI POEZIJE

U Mostaru će u nedjelju, 6. oktobra, biti otvorene 100. Šantićeve večeri poezije, u organizaciji Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”.
Na konferenciji za novinare Organizacionog odbora najavljeno je da će manifestaciju otvoriti srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je generalni pokrovitelj.

Predsjednik ovog odbora Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da će manifestacija trajati mjesec dana i da će biti održavana na više lokacija u gradu Mostaru, ali i u Nevesinju i Banjaluci, te da je program raznovrstan i dostojan ovog velikoj jubileja.

Ona je naglasila da će ovogodišnje večeri biti otvorene svečanom akademijom koja će biti održana u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru, koja je još uvijek u obnovi, kao i srpska zajednica u gradu na Neretvi sa svojom kulturom i baštinom.

Prema njenim riječima, i ovogodišnji veliki jubilej svjedoči o dubokoj ukorijenjenosti srpske kulture u Mostaru, koja je, kako u proteklim vjekovima, tako i u posljednjih stotinu godina, ostavila neizbrisiv trag u ovom gradu.

“`Prosvjeta` i `Gusle` dostojanstveno čuvaju sjećanje na lik i djelo velikog pjesnika Aleksu Šantića koji je bio ne samo među osnivačima ovih društava, nego je zajedno sa Svetozarom Ćorovićem, Jovanom Dučićem, Atanasijem Šolom i drugim savremenicima, koji su zajedno činili `mostarsko kulturno čudo`, udario savremene temelje srpske kulture u gradu na Neretvi”, rekla je Šagovnovićeva.

Ona je naglasila da su u Organizacionom odboru ove godine, kao i prethodnih, učestvovali istaknuti intelektualci, kulturni radnici i umjetnici sa područja cijelog grada Mostara, iz brojnih kulturnih institucija, ali i prijateljskih kulturnih društava.

Šagovnovićeva je naglasila da su Šantićeve večeri poezije ujedno mjesto susreta, saradnje i prijateljstva, što se najbolje ogleda kroz ovogodišnju jubilarnu manifestaciju.

“`Prosvjeta` je zajedno sa mostarskim teatarskim kućama Narodnim pozorištem i Hrvatskim narodnim kazalištem, te banjalučkim Narodnim pozorištem Republike Srpske uradila predstavu `Što te nema`, koju je, prema tekstu Marijane Aracki iz Beograda, režirao poznati beogradski glumac i režiser Erol Kadić. Tako smo na simboličan način povezali Mostar, Banjaluku i Beograd, šaljući time poruku da je naš cilj povezivati umjetnike, pjesnike i pozorišne kuće, ali, prije svega, ljude, narode i gradove”, istakla je Šagovnovićeva.

Član Organizacionog odbora Radivoje Krulj naglasio je da je riječ o najstarijoj pjesničkoj manifestaciji na Balkanu koja ima vjekovni kontinuitet, te da nije prekinuta ni u Drugom svjetskom ratu, kao ni za vrijeme posljednjeg rata, što je od ogromnog značaja.

On je naveo da je u monografiji “Šantićeve večeri poezije” koja izlazi u izdanju “Prosvjete” sve dokumentovano kroz stotine dokumenata, besjeda, fotografija, počevši od prve “Šantićeve večeri” održane 1920. godine do danas.

Kada je riječ o programu manifestacije, u nedjelju, 6. oktobra, u Šantićevom parku u 16.30 časova biće položeno cvijeće na spomenik Aleksi Šantiću, u 17.00 časova biće služen pomen na groblju Bjelušine, a u 18.00 časova počinje svečana akademija u Sabornoj crkvi Svete Trojice.

U Vladičanskom dvoru 8. oktobra u 19.00 časova je predstavljanje knjige “Zanatski dom”, autora Đorđe Sladoja, a 9. oktobara u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru pjesničko veče dobitnika Književne nagrade “Aleksa Šantić”.

Za 10. oktobar u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru u Mostaru planirano je predstavljanje knjige “Gledajmo se u oči” NJegovog preosveštenstva episkopa diseldorfskog i cijele NJemačke Grigorija.

Premijera predstave “Što te nema” biće održana 11. oktobra u 20.00 časova u Narodnom pozorištu Mostar, 15. oktobra u 20.00 časova u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostar, te 18. oktobra u 20.00 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Izložba slika “Izabrana djela iz legata Save Neimarevića” biće otvorena 16. oktobra u 19.00 časova u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”.

U 19.00 časova 19. oktobra u Vladičanskom dvoru u Mostaru biće održano veče posvećeno akademiku Svetislavu Mandiću, a 20. oktobra u 19.00 časova u Kulturnom centru “Nebojša Glogovac” u Nevesinju veče pod nazivom “Nevesinje – druga Šantićeva kuća”.

Za 21. oktobar u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru planirana je promocija knjige “Nemanjići” Duška Lopandića i kartofilska izložba “Mostar u vrijeme Alekse Šantića”, a 22. oktobra u 19.00 časova u Centru za kulturu Mostar izložba slika “I sam si pesma” Rajne Krulj.

Predstavljanje monografije “100. Šantićeve večeri poezije i Književna nagrada Aleksa Šantić”, autora Radivoja Krulja, planirano je za 26. oktobar u 19.00 časova u hotelu “Mostar”.

Za 29. oktobar u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru planirana je veče pod nazivom “Gimnazijalci Šantiću”, u režiji mostarskih gimnazijalaca i učenika Koledža ujedinjenog svijeta.

Svečanost zatvaranja jubilarnih Šantićevih večeri poezije sa dodjelom “Prosvjetine” stipendije “Vladimir Ćorović” i poetskom večeri LJubivoja Ršumovića, te otvaranjem “Prosvjetine” Škole srpskog jezika, istorije i kulture, biće održana 6. novembra u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password