U MOSTARU OTVORENI „DANI TREŠNJE“, UČESTVUJE 300 IZLAGAČA

U Mostaru je danas otvoren 17. Međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma „Dani trešnje 2019“ na kojem učestvuje oko 300 izlagača, a centralna tema je promocija starih, autohtonih zanata koji postaju turistički brend.
Sajam je otvorio predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić koji je rekao da su sajmovi i privredni forumi izuzetna prilika za prezentaciju privrednih potencijala BiH i povezivanje privrednika u regiji, te istakao razvojne, prirodne, privredne i turističke potencijale BiH. 

MOSTAR, 19. juna (FENA) – Međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma „Dani trešnje 2019“, koji je okupio preko 300 izlagača, otvoren je u srijedu u Vrapčićima kod Mostara, a otvorio ga je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. (Foto FENA/Mario Obrdalj)

On je naveo da BiH ima pozitivne razvojne parametre poput kontinuiranog rasta BDP-a i rasta izvoza, te da je BiH najmanje zadužena zemlja u jugoistočnoj Evropi što joj omogućava dalje zaduživanje za ključne infrastrukturne projekte. 

Zvizdić je istakao značaj saradnje i povezivanja unutar regije za privredni i ekonomski rast svih pojedinačnih zemalja, navodeći da se posljednjih godina intenzivno radi na uspostavljanju jedinstvene ekonomske regije. 

NJemu je na otvaranju ovog sajma uručena medalja „Zlatna trešnja“ za podršku i doprinos razvoju ove manifestacije. 

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić je na otvaranju sajma podsjetio da je bio dio tima koji je prije 17 godina, pokrećući ovaj sajam, htio stvoriti jedan novi brend i osmisliti nešto što će nositi jednu snažnu poruku ovog podneblja, a to je kult trešnje. 

„Time smo pokrenuli trend kultivizacije prostora, tako da je trešnja možda ostala u drugom planu, ali su se razvile mnoge druge vrste i na ovom području su sada milioni kilograma raznog voća i povrća. Sajam trešnje je bio katalizator za razvoj poljoprivrednih i voćarskih kultura na ovom prostoru i on pokušava da bude spoj između poljoprivrede, prehrane i turizma“, rekao je Mušić. 

Direktor Sajma Salem Bubalo rekao je da je ovogodišnji partner „Dana trešnje“ Zanatska komora Federacije BiH i da se zajedničkim naporima želi zaštiti turistička privreda i proizvodi na ovim prostorima. 

„To ćemo učiniti upravo preko starih, autohtonih zanata koji postaju turistički brend i turistički proizvod, ne samo u Mostaru ili Hercegovačko-neretvanskom kantonu, nego i u cijeloj BiH“, rekao je Bubalo. 

U okviru svečanog otvaranja sajma potpisan je i Sporazum o prijateljstvu i saradnji između grada Mostara i grada Zrenjanina iz Srbije, te između grada Mostara i opštine Butel iz makedonskog grada Skoplja. 

Radmila Komadina i Čedomir Janjić potpisali sporazum

Na otvaranju ovog sajma obratio se i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je izrazio očekivanje da će Mostar i Zrenjanin ostvariti uspješnu saradnju kroz više oblasti – sport, kulturu, ali i ekonomiju. 

„Veoma mi je drago što smo potpisali sporazum. Zrenjanin i Mostar su slični po veličini i broju stanovnika. Siguran sam da ću ovde videti mnogo dobrih primera, a i Mostar će moći nešto naučiti od Zrenjaninaca“, rekao je Janjić. 

Ovogodišnji sajam „Dani trešnje 2019“ trajaće od danas do petka, 21. juna.

Srna

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password