U Budvi počeo sastanak ministara odbrane regiona

Sastanak ministara odbrane zemalja članica Američko–jadranske povelje A-5, počeo je jutros u Budvi, javlja Anadolija. Riječ je o finalnom događaju koji Ministarstvo odbrane Crne Gore organizuje u kontekstu ovogodišnjeg predsjedavanja Crne Gore ovom Inicijativom.

Sastanak je uvodnim govorom otvorio crnogorski premijer Duško Marković. On je kazao da je Crna Gora učlanjenjem u NATO ispunila jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih i državnih ciljeva i da je u tome nespornu ulogu imala i Američko-jadranska povelja, čime je dokazala svoju vrijednost i opravdanost, kao i da je u procesu učlanjenja dragocjena bila podrška Sjedinjenih Američkih Država, kao prijatelja i saveznika Crne Gore.

„Posebno cijenimo što je prošle godine, baš povodom samita Jadranske povelje, Crnu Goru, kao novu članicu NATO-a, posjetio potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, što je predstavljalo snažan pokazatelj podrške stabilnosti Evrope i ovog područja“, kazao je Marković.

Govoreći o crnogorskom predsjedavanju Američko-jadranskom poveljom, premijer Marković je podsjetio da se Crna Gora u kontinuitetu zalaže za politiku otvorenih vrata za sve aspirante, kako u okviru NATO-a, tako i u okviru Povelje.

„Svjesna važnosti jačanja regionalnog povjerenja i međusobne podrške susjednih država, ovo je bio ključni prioritet Crne Gore tokom ove godine. Zbog toga nas je posebno obradovao poziv Makedoniji za otpočinjanje pregovora za članstvo u NATO-u na Samitu u Briselu, kao i ohrabrujuće poruke poslate našim prijateljima u BiH. Uvjereni smo da će Makedonija ubrzo postati četvrta članica Povelje, koja je i saveznica u NATO-u“, rekao je crnogorski premijer.

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković poručio je da se danas Jugoistočna Evropa suočava sa bezbjednosnim izazovima koji su reflektovani, kako na nacionalnom, tako i na globalnom nivou.

„Upravo se u borbi sa bezbjedosnim izazovima ogleda značaj Američko-jadranske povelje, koja ima za cilj ujedinjenje regionalnih bezbjednosnih kapaciteta. Dodatno, bezbjednosni izazovi sa kojima se suočava region predstavljaju jedinstvenu priliku kao i određeni vid lekcije da evroatlantske vrijednosti moraju predvoditi proces borbe protiv istih“, rekao je Bošković.

Na sastanku je svoje izlaganje imala i Lora Kuper, pomoćnica asistenta američkog državnog sekretara za odbranu.

Današnjem skupu u Budvi, osim ministra odbrane Crne Gore Predraga Boškovića, prisustvuju i ministri odbrane BiH Marina Pendeš, Hrvatske Damir Krstičević, Makedonije Radmila Šekerinska, Kosova Rustem Beriša i Albanije Olta Džačke. Takođe, sastanku prisustvuju i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Slovenije Miloš Bizjak i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Aleksandar Živković.

Tokom dana, biće potpisana zajednička izjava ministara odbrane država članica A-5. Takođe, planirana je i zajednička konferencija za medije.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password