U BEOGRADU PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA „100 ŠANTIĆEVIH VEČERI POEZIJE“: Govorili Zubac, Pištalo, Krulj, Tontić

Monografija „100 Šantićevih večeri poezije“ čiji je autor sveštenik Radivoj Krulj danas je predstavljena u Gradskoj biblioteci u Beogradu.
To djelo objavljeno je u oktobru prošle godine u izdanju mostarskog Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i manastira Tvrdoš, a povodom obilježavanja 100. Šantićevih večeri poezije u Mostaru.

Monografija na više od 200 stranica donosi na stotine dokumenata, zapisa, besjeda, fotografija i faksimila koji svjedoče o kontinuitetu održavanja Šantićevih večeri poezije od 3. januara 1920. godine.

Dio ostvarenja posvećen je laureatima Šantićeve nagrade koju dodeljuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u okviru manifestacije Šantićeve večeri poezije, a dio pjesmama velikog srpskog pjesnika o Kosovu i Metohiji.

„Šantić je bukvalno ikona, naša inspiracija, podstrek za obnovu naše zajednice. On je i simbol stradanja našeg naroda, ali i simbol vaskrsenja i koga bi se drugog držali nego Šantića“, rekao je on novinarima uoči promocije.

Krulj je istakao da Šantićevo djelo i njegova kompletna zaostavština, uključujući i manifestacije u njegovu čast predstavljaju neiscrpno blago.

„Istražujući Šantićevo djelo, utvrdili smo da je u Mostaru 3. januara 1920. godine održano prvo veče njemu u čast i ta manifestacija traje do danas“, rekao je Krulj.

On je zahvalio novinaru Šemsudinu Zlatku Serdareviću za pomoć i saradnju, te izrazio zadovoljstvo što beogradskoj promociji ove monografije prisustvuju i dva laureata Šantićeve nagrade – Pero Zubac i Stevan Tontić.

Zubac je rekao da je objavljivanje ove monografije veliki događaj za Mostar, za kulturu i za samog Šantića, „kome se time produžava život na jedan poseban način“.

U prepunoj sali Gradske biblioteke o Šantiću je govorio i književnik Vladimir Pištalo.

Predstavljanje Monografije u Beogradu organizovano je uoči obilježavanja 96 godina od Šantićeve smrti, što se navršava 2. februara.

Monografija je premijerno predstavljena na 100. manifestaciji Šantićeve večeri poezije u Mostaru, a potom u Banjaluci, Nevesinju i Trebinju.

Aleksa Šantić, autor antologijskih pjesama „Ostajte ovdje“, „Emina“, „Veče na školju“, „Ne vjeruj“, „Pretprazničko veče“, umro je od tuberkuloze 2. februara 1924. godine u Mostaru.

Srna

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password