Trkama konja završena 144. Nevesinjska olimpijada (foto, video)

Tradicionalnim konjskim trkama na Bratačkom lugu kod Nevesinja završena je 144. Nevesinjska olimpijada. Nakon 53 održane discipline i više priređenih kulturnih i turističkih sadržaja spuštena je olimpijska zastava na ovogodišnjem saboru tradicije i viteštva.

nevesinjska olimpijada kraj (7).jpg
nevesinjska olimpijada kraj (4).jpg

U tri galoperske trke koje su privukle najviše pažnje učestvovalo je 17 grla. Glavne nagrade ostaju u Nevesinju pošto su u trci punokrvnih konja najviše stepenice pobjedničkog postolja pripale domaćim odgajivačima. 

Nagradu od 4.000 KM zaslužilo je grlo Jagma Mirka Teletine iz Nevesinja, a nagradu od 2.500 KM osvojio je Duško Đurasović čije je grlo Fast Ends drugo prošlčo kroz cilj. Na trećoj stepenici pobjedničkog postolja Nevesinjcima se pridružila porodica Dunđer iz Bileće.

U trci arapskih konja najbrže je bilo grlo Lenkoran Dražena Dunđera iz Bileće, ispred Numana Marka Ostojića iz Žabljaka i Nahara Sava Adžića iz Gacka.

Mala trka bosansko-brdskih konja i mješanaca donijela je radost Saški Soldo iz Nevesinja pošto je njeno grlo Apolo prvo prošlo kroz cilj čime je ponovilo prošlogodišnji uspjeh. Drugi je bio Plamen Gojka Jankovića iz Žabljaka, a treći Zvjezdan Danka bajata iz Rogatice.

nevesinjska olimpijada kraj (6).jpg

Atraktivna disciplina potezanje konopa donijela je radost Nevesinjcima. Srpski Soko je u finalu pobijedio velikog rivala DŽimi komerc iz Apatina i popeo se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

nevesinjska olimpijada kraj (3).jpg

Najuspješniji olimpijac bio je Aleksandar Krajišnik iz Apatina sa tri zlatne i dvije srebrne medalje.

nevesinjska olimpijada kraj (5).jpg


Nevesinjska olimpijada ima tradiciju dužu od modernih Olimpijskih igara i nesumnjivo je najveća i najmasovnija manifestacija u ovom dijelu Republike Srpske.

Pokrenuta je i inicijativa za nominaciju ove tradicionalne kulturno-sportske manifestacije na UNESCO istu nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Na toj listi već su se našle dvije tradicije iz Republike Srpske – zmijanjski vez i branje trave ive.

radionevesinje

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password