Trasa preko srpske zemlje odluka politike i završena stvar

Direktor Autocesta Federacije BiH Adnan Terzić izjavio je da je pitanje trase Koridora „Pet ce“ Mostar jug-Buna, protiv koga se bune mještani južnih mostarskih naselja većinom Srbi, završena priča i da je ta trasa bila odluka politike.

Srbi povratnici tvrde da će ova trasa, koja 90 posto ide preko srpske imovine, po drugi put dovesti do iseljavanja Srba sa ovog područja, jer im uništava plodnu zemlju od koje žive.

“Svugdje u svijetu kada se prave veliki infrastrukturni projekti dese se slučajevi da se ljudima ugrožava njihova imovina i privatnost, tako da na cijeloj trasi koridora imate slučajeve da ljudi ne prihvataju da ide proces eksproprijacije i zato imamo zakon koji to reguliše. Ja razumijem da pojedinci tamo imaju problem, ali na Parlamentu smo usvojili izmjene i dopune prostornog plana Federacije sa posebnim obilježjima za koridor Pet C i ta linija je jedina trenutno po zakonu validna“, rekao je Terzić odgovarajući na pitanja novinara.

Naglasio je da je Vlada Federacije za tu trasu utvrdila javni interes i to nije stvar koju rješavaju autoceste. “Bio je zahtjev federalnog Doma naroda da se preispita mogućnost da se ta trasa prebaci na desnu stranu Neretve prema Sokolu. Mi smo naručili multikriterijsku analizu koja je urađena od strane relevantnih institucija i ona je pokazala da je sadašnja trasa puno povoljnija. Struka kaže da koridor treba ići preko tog dijela“, rekao je Terzić.

Naveo je da će Autoceste nastojati da smanji probleme koje građani mogu imati zbog prolaska koriodora.

Upitan da li su Autoceste pri izradi navedene dionice imale svu potrebnu dokumentaciju, među kojom i odobrenje od Ministarstva odbrane BiH i Predsjedništva BiH budući da prolazi preko mostarskog aerodroma koji je proglašen za perspektivnu vojnu imovinu, Terzić je rekao da proglašen javni interes. “Vlada FBiH je proglasila javni interes i Autoceste nemaju šta raspravljati ni sa odbranom, ni sa Predsjedništvom BiH“, rekao j Terzić.

Na pitanje da odgovori zašto je trasa na jugu Mostara spuštena sa brda u dolinu i ucrtana kroz najplodnije tlo na jugu Mostara, da bi se opet pela na brda  Terzić kaže da “svako onaj ko se razumije u projektovanje i izrdu autoceste zna da autocesta može ići preko bilo kojeg dijela, i brdom i dolinom, i da prođe sve tunelom“. “To je nemoguće komentarisati. Postoji način kako se može izgraditi autocesta. To je da imate prostorni plan koji da urbanističko-tehničke uslove kuda autocesta treba da ide. Očito da je ovo bila jedina i politički i stručno trasa koja se mogla dogovoriti. Nemojte zaboraviti da se deset godina u Parlamentu FBiH nisu mogle usuglasiti izmjene i dopune prostornog plana FBiH sa posebnim obilježjima za koriodor Pet C“, objasnio je Terzić.

Mještani južnih mostarskih naselja pobunili su se protiv nove trase Koridora „Pet ce“ Mostar jug-Buna, a Srbi povratnici tvrde da bi ta trasa po drugi put dovela do iseljavanja Srba sa ovog područja, jer im uništava plodnu zemlju od koje žive.

Mještani južnih mostarskih naselja, među kojima najviše srpskih povratnika vode borbu sa se trasa autoputa izmjesti tamo gdje je oduvijek i bila ucrtana, na brda iznad Mostara, jer će sadašnja koja prolazi kroz najplodniju zemlju Ortiješa, Hodbine i Malog Polja uništiti obradive površine i prirodne ljepote, cijelom Mostaru nanijeti nesagledivu štetu i ponovo ih iseliti sa svojih ognjišta.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password