SzP protiv raspakivanja Dejtonskog sporazuma

Savez za promjene /SzP/ saopštio je da će učiniti sve da spriječi, kako kažu, raspakivanje Dejtonskog sporazuma i ugrožavanje pozicije Republike Srpske.
U saopštenju se navodi da bi stvaranje trećeg entiteta u BiH značilo ozbiljnu štetu za Republiku Srpsku koja trenutno nosi polovinu suvereniteta i ima sve mehanizme zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

„Sa trećim entitetom, ostali bi i bez entitetskog glasanja, i odrekli se dijela suvereniteta i postali trećina umjesto polovine“, smatraju u SzP.

U saopštenju se dodaje da je „Federacija BiH nastala Vašingtonskim sporazumom, vezanjem hrvatske zastave s bošnjačkom protiv srpske, zbog čega u SzP smatraju da se problemi Federacije neće i ne smiju rješavati preko leđa Republike Srpske i srpskog naroda“.

„Umjesto što se bori za HDZ-ov entitet, predsjednik Republike Srpske /Milorad Dodik/ bi trebalo da se bori za Srbe u HDZ-ovim kantonima. NJegovi partneri iz HDZ-a moraju da sprovedu odluku Ustavnog suda i konačno Srbima omoguće da budu konstitutivan narod u kantonima s hrvatskom većinom, da imaju pravo na srpski jezik i ćirilično pismo“, navodi se u saopštenju.

Srna

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password