Svakom ko se vrati u mjesto daju hiljadu eura

U okviru politike kojom se pokušava poboljšati loša demografska slika opstine, gradački načelnik Matko Burić odlučio se na konkretne korake, usmjerene primarno prema mladima. Naime, na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća naći će se i nacrt jedne zanimljive, na području Makarske rivijere, a vjerojatno i šire, svakako inovativne odluke.

Radi se o odluci o poticajima na području opstine Gradac, kojom se želi potaknuti mlade koji su trbuhom za kruhom otišli u inostranstvo da se vrate u rodni kraj. Takvih je na području najjužnije, a po pitanju iseljavanja moguće i najtužnije opstine, puno – barem 30.

Burić ima „interni“ registar čije brojke nisu nimalo optimistične. Najviše je mladih otišlo u Irsku, pa Njemačku, a odluka kojom ih želi potaknuti da se, pogotovo ako su na nekakvoj „vagi“, vrate doma, predstavlja konkretnu pomoć. To je 7500 kuna u obliku jednokratne naknade.

Svaki povratnik kojega povuče nostalgija te sreću odluči potražiti na području gradačke općine pola iznosa dobit će nakon zaključenja ugovora s Općinom, a drugu polovicu tek nakon što godinu dana i provede na području Gradca.

Pod inostranstvom se, da ne bude zabune, ne misli na rad u Bosni i Hercegovini, ili, recimo, u Sloveniji.

Načelnik Burić kaže kako se ne zavarava time da će se Gračani koji su se snašli negdje u Irskoj ili Njemačkoj vratiti doma zbog nekoliko tisuća kuna: „S jedne strane, to jest simbolična mjera kroz koju želimo poručiti da nam je stalo, ali s druge strane ipak jest neki konkretan, prvi korak koji predstavlja prelazak s riječi na djela. Volio bih da se mladi vrate, ali iskreno, nisam siguran hoće li ova mjera biti dovoljna.“

N1

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password