Sutra o izvještaju Komisije o događajima u Srebrenici

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi sutra u Banjaluci na posebnoj sjednici da razmatra informaciju o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, rečeno je Srni u Narodnoj skupštini.

U izvještaju se navodi da je Komisija za Srebrenicu, koja je formirana 2004. godine, radila pod snažnim pritiskom visokog predstavnika sa unaprijed određenim rezultatima koje je morala postići.

„Pritisci su se ogledali i u smjenjivanju tadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske Cvetka Savića i šefa Sekretarijata Vlade Srpske za odnose sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine u Hagu i istraživanje ratnih zločina Dejana Miletića“, navodi se u izvještaju.

Visoki predstavnik je tadašnjim ministrima unutrašnjih poslova i odbrane Republike Srpske Zoranu Đeriću i Milovanu Stankoviću uputio upozorenje da ostvare punu saradnju sa Komisijom.

Izvještaju o radu Komisije je na razmatranje Narodnoj skupštini Republike Srpske dostavio Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Komisija za Srebrenicu iz 2004. godine je utvrdila da je od 10. do 19. jula 1995. godine na području Srebrenice nestao 7.801 Bošnjak.

Ovu komisiju je formirala tadašnja Vlada Republike Srpske na osnovu naloga Doma za ljudska prava.

Posebnu sjednicu Narodne skupštine Repbulike Srpske zatražio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a poziv je upućen i bivšem premijeru Srpske Draganu Mikereviću.

Početak sjednice zakazan je u 10.00 časova.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password