SUTRA JE VAVEDENJE PRESVETE BOGORODICE: Post je obavezan, a žene koje žele djecu moraju da ispoštuju jedan običaj!

Srpska pravoslavna crkva 4. decembra obilježava jedan od najvećih praznika posvećenih majci Božjoj, Vavedenje Presvete Bogorodice.

Ovaj dan u crkvenom kalendaru obilježen je crvenim slovom i predstavlja spomen na dan kada je Presveta Bogorodica predata na službu Bogu. Bogorodica se smatra zaštitnicom žena porodilja i razna su narodna vjerovanja vezana za moć ikona na kojima je ona predstavljena.

K

Prema narodnim vjerovanjima, stočari slave Vavedenje kako bi im Bogorodica zaštitila stoku od zvjeri, a u istočnoj Srbiji su na osnovu vremena toga dana predskazivali rod usjeva – vedro nebo obećava dobru ljetinu.

U pojedinim takovskim selima je bio običaj da se na sutrašnji dan nakon službe ostane kod crkve i da se tu prvi put pojave sve mlade koje su se udale te jeseni, a u selima južnog Pomoravlja sve žene koje nemaju djecu, odlaze u manastir Crkvicu gdje se čitavu noć mole kako bi dobile porod.

Na sutrašnji praznik dobro je otići na službu u crkvu. Crveno slovo, post je obavezan. Vavedenje je slava manastira Hilandar na Svetoj Gori, pa će bratsvo srpske carske lavre proslaviti praznik svoje zaštitnice i zaštitnice čitavog Atosa. Prema predanju, Bogorodica je jedina žena koja je stupila na tlo Svete Gore na svom misionarskom putovanju po povratku iz Svete Zemlje.

Na pravoslavnim ikonama posvećenim ovom prazniku slika se Bogorodica u pratnji djevojaka sa upaljenim voštanicama, a jedna od najljepših predstava je slavska ikona manastira Hilandar.