Sud BiH ukinuo sve mjere zabrane Naseru Oriću

Odluka o ukidanju mjera zabrane donesena je 28. jula.

Orićevo kretanje je odlukom Suda BiH bilo prvobitno ograničeno na Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski kanton, a potom na Federaciju BiH, te su mu privremeno bile oduzete i putne isprave. Takođe, mjerama je bilo predviđeno obavezno javljanje nadležnim policijskim organima jednom mjesečno.

Podsjećamo, Orić je uhapšen 10. juna prošle godine prilikom ulaska u Švicarsku po potjernici iz Srbije gdje je bio na obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Određen mu je ekstradicijski pritvor u trajanju od 14 dana. Srbija je 22. juna zatražila izručenje Orića zbog navodnih zločina u selu Zalazje kod Srebrenice.

Njegovo izručenje je putem nadležnih organa zatražila i Bosna i Hercegovina, nakon čega su vlasti Švicarske Konfederacije odlučile Orića izručiti BiH. Orić je prebačen u Sarajevo švicarskim vojnim avionom, a potom zadržan u Tužilaštvu BiH.

U optužnici koju je Sud BiH potvrdio 10. septembra navodi se kako je Orić sa Sabahudinom Muhićem 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac počinio ubistvo tri zarobljenika sprske nacionalnosti.

Suđenje u ovom predmetu počelo je krajem januara ove godine.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password