STRANKE IZ SRPSKE DA FORMIRAJU ČVRSTU KOALICIJU NA NIVOU BiH

Izvršni komitet SNSD-a predložio je strankama iz Republike Srpske u parlamentu BiH da formiraju čvrstu koaliciju za Srpsku i zajedničko učešće u organima vlasti na nivou BiH.
Izvršni komitet SNSD-a pozvao je sve parlamentarne političke stranke iz Republike Srpske na nivou BiH da se ujedine na principu osnovnih nacionalnih interesa Republike Srpske i jedinstveno odbace i osude napade SDA na Srpsku u skladu sa stavovima i zaključcima usvojenim na zajedničkom sastanku povodom najave SDA da će uputiti zahtjev za ukidanje imena Republike Srpske.

Izvršni komitet je odbacio i oštro osudio kvalifikacije iznesene u zaključcima Predsjedništva SDA, posebno one u kojima se navodi da se u Republici Srpskoj sprovodi „aparthejd“ i diskriminacija, navedeno je u zakljucima Izvršnog komiteta koje danas novinarima u Banjaluci saopštio portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Izvršni komitet konstatuje da je krajnje neprimjereno da o takozvanom aparthejdu govore oni koji u 21. vijeku imaju dvije škole pod jednim krovom, oni koji nisu omogućili povratak srpskog stanovništva, a onima koji su se vratili nisu omogućili život dostojan čovjeka.

„Srbi su danas u Federaciji BiH građani drugog reda, bez prava na imovinu, jezik i kulturu. Nisu omogućili ni da Srbi u skladu sa Ustavom budu zastupljeni u organima vlasti“, navodi se u zaključcima.

Izvršni komitet SNSD-a zadužuje stranačka tijela da pripreme detaljnu analizu stanja i položaja srpske zajednice u FBiH, gdje je evidentno sistemski vođena politika protiv Srba koji u FBiH žive uskraćeni za osnovna ljudska prava.

U zaključcima je navedeno da je neprihvatljiv pritisak na Republiku Srpsku u vezi sa Akcionim planom za članstvo u NATO-u /MAP/ i NATO integracijama, te se insistira na poštovanju Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Izvršni komitet SNSD-a osudio je svaku vrstu degradiranja i nepoštovanja navedene Rezolucije od predstavnika Republike Srpske.

„Izvršni komitet SNSD-a razumije da put ka EU ne podrazumijeva put ka NATO i pozdravlja takav jasno iznesen stav zvaničnika EU“, dodao je Kovačević.

Kovačević je istakao da je u zaključcima navedeno da Izvršni komitet SNSD-a potvrđuje svoje opredjeljenje za evropske integracije i dobijanje kandidatskog statusa BiH.

„Očekujemo da u skladu sa mehanizmom koordinacije nadležne institucije provedu neophodne procedure i u što kraćem roku dostave odgovore na Upitnik Evropske komisije“, rekao je Kovačević.

On je naveo da je Izvršni odbor konstatovao da je EU bila veoma korektna u ponudi i očekivanjima koje je postavila pred BiH o pitanju nastavka evropskih integracija i odobravanja kandidatskog statusa.

„Stav Izvršnog komiteta SNSD-a je da samo neodgovorne politike udaljavaju BiH od evropskog puta i sveukupnog napretka“, naglasio je Kovačević.

Izvršni komitet je podsjetio u zaključcima da SNSD ostaje opredijeljen za evropske integracije s tim da zbog evropskog puta BiH nije spreman da žrtvuje institucionalne i državne interese Republike Srpske.

U zaključcima je navedeno da Izvršni komitet SNSD-a razumije da su implementacija izbornih rezultata, izbor novih organa vlasti i dostavljanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, prioriteti u procesu evropskih integracija.

Izvršni komitet SNSD-a smatra da najveću odgovornost za loše stanje u BiH snosi visoki predstavnika i organi međunarodne zajednice za provođenje mira koji su masovno krišili Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks 4, odnosno Ustav BiH, manipulišući prividnim konsenzusom koji su nametali da bi se provodile reforme u BiH.

„Sve je to dalo katastrofalne rezultate u vidu sadašnje atrofije BiH. Republika Srpska zbog toga trpi nesagledivu štetu na ekonomskom i opštedruštvenom planu“, navedeno je u zaključcima Izvršnog komiteta.

Izvršni komitet je najavio da će, ukoliko se nastavi sa napadima na Republiku Srpsku, tražiti od izabranih i imenovanih predstavnika u Republici Srpskoj i u zajedničkim organima BiH da pristupe izradi zakonskih rješenja kojima bi se van snage stavile sve ranije odluke kojima su usvajani zakoni i drugi akti, koji su u suprotnosti sa izvornim Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH i podjeli nadležnosti u okviru tog sporazuma, što je i izazvalo sve probleme i krize u kojima se BiH trenutno nalazi.

„Izvršni komitet SNSD-a predlaže Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srpske da, kao potpisnici Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, podnesu inicijativu za ukidanje ovog aneksa kod ostalih potpisnica sporazuma – Srbije, Hrvatske, Federacije BiH i zajedničkih organa BiH kako bi tim načinom prestala sa radom institucija Visokog predstavnika u BiH“, rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao da je jedan od zaključaka da Izvršni komitet neće podržati bilo kakvu političku ili teritorijalnu reorganizaciju BiH, koja bi zadirala u postojeći ustavni status Republike Srpske.

„Izvršni komitet SNSD-a će predložiti Predsjedništvu i Glavnom odboru SNSD-a da pokrene inicijativu za donošenje novog Ustava Republike Srpske“, navodi se u zaključcima.

U jednom od zaključaka je naglašeno da SNSD neće ulaziti u programske koalicije na nivou zajedničkih organa BiH već će sa svojim koalicionim partnerima učestvovati u vlasti BiH kao izborni pobjednik u Republici Srpskoj, i to na principima izvornog Dejtona i evropskih integracija.

Izvršni komitet SNSD-a navodi u zaključcima da će odlučiti kada će preporučiti da institucije Republike Srpske pristupe povlačenju ranije datih saglasnosti na sporazume o formiranju Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i sistema jedinstvenog indirektnog oporezivanja.

Izvršni komitet smatra da je ključno za povratak povjerenja u Ustavni sud BiH da se iz tog suda odstrane strane sudije i da se na adekvatan način zamijene sudijama, državljanima BiH.

U zaključcima Izvršni komitet SNSD-a još jednom naglašava da ostaje privržen Ustavu BiH, koji su potpisala tri naroda u Parizu, 14. decembra 1995. godine.

„SNSD podržava izmjenu izbornog zakona kojim bi bilo omogućeno provođenje fer i demokratskih izbora bez uplitanja sa strane, ali i kojim će se odbaciti mogućnost da jedan narod bira predstavnike drugom narodu“, jedan je od zaključaka sa sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, koja je sinoć održana u Banjaluci.

Srna

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password