SRPSKA UDRUŽENJA SE OKUPILA U GLAMOČU: POZIV ZA SRPSKO JEDINSTVO U FEDERACIJI I APEL BEOGRADU I BANJOJ LUCI DA POMOGNU OPSTANAK SRBA

GLAMOČ – U Glamoču je danas održana izborna i izvještajna Skupština Saveza srpskih udruženja “Zavičaj“  sa koje je upućen apel za srpsko jedinstvo u Federaciji kako bi Srbi opstali na ovim prostorima, te poziv Republici Srpskoj i Republici Srbiji da hitno pomognu srpskom narodu na području Federacije.

Predsjednik Saveza srpskih udruženja „Zavičaj“ Brane Pećanac u svom obraćanju kazao je da Savez raste i pokazuje da nacionalna svijest u srpskom narodu živi bez obzira kakve su ga strahote snašle.

”Da nismo stvorili i da ne čuvamo Republiku Srpsku sve ovo bi bilo pusto i bilo bez Srba.  Nas samo može očuvati nacionalna svijest i nacionalno jedinstvo na ovim prostorima, jer drugi mehanizmi ne postoje. Srbi na prostorima FBiH su obespravljeni i ugroženi na svojim vjekovnim ognjištima, a sve češće čujemo da se na te prostore žele smjestiti migranti što bi dodatno ugrozilo srpsko stanovništvo”, kazao je Pećanac.

On je naveo da su Srbi u FBiH zanemareni u svakom smislu, dok se na nivou BiH na ovaj problem jako malo reaguje.  

”Što smo malobrojniji, sve smo razjedinjeniji što ubrzava naš nestanak na ovim prostorima, ustavno-pravni položaj ni de jure ni de fakto nije ostvaren. Srbi nemaju pravo na upotrebu srpskog jezika i ćirilice, izučavanje ćirilice, kulturni događaji zastupljeni su samo u rijetkim mjestima u FBiH”, upozorio je Pećanac.

On je pozvao Republiku Srpsku i Srbiju da pomognu srpskom narodu u Federaciji. ”Ovo je nacionalni, a ne politički projekat. Neophodno je jedinstveno djelovanje svih srpskih relevantnih subjekata u FBiH u cilju suštinskog jedinstva kako bi se ostvarili nacionalni i politički ciljevi. Za takvo djelovanje trebaju biti zadužene i odgovorne sve srpske političke stranke, Republika Srpska, ali i Srbija. Zato ih pozivamo na hitno djelovanje”, naglasio je Pećanac.

Podvukao je da su zaključci skupa da je potrebno potpuno ostvarivanje ustavno-pravnog položaja srpskog naroda u FBiH, podizanje privredno- ekonomskog položaja u cilju održivog opstanka i izgradnja infrastrukturnih i privrednih kapaciteta kako bi se zaustavilo iseljavanje mladih ljudi, poboljšanje i unapređenje mjera socijalne politike i zdravstvene zaštite, zbrinjavanje starih i iznemoglih, te vođenje pronatalitetne politike. Sve navedeno, naveo je, mora se raditi  u saradnji sa legalnim i legitimnim institucijama.

Njegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački Sergije podsjetio je da je život sa ovih područja prognan prije 24 godine, te da su i danas ulice i kuće Glamoča i drugih okolnih mjesta puste.

”Povratnici su bili bez stvarne podrške. Mnogima nije bilo stalo da Krajina opet vaskrsne. Danas postoji zrno volje koje trebamo pretvoriti u lavinu. Treba da delamo svaki dan da krajeve naših djedova ne bi prekrio korov. Imamo samo dvije adrese gdje možemo uputit vapaj, to su Banja Luka i Beograd. Zato svi trebamo apelovati da se pomogne ovdje da ostane narod i život”, naglasio je vladika Sergije.

On je predložio da bi bilo dobro da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvoji zakon da pomoć lokalnim zajednicama i srpskom narodu u FBiH bude kontinuirana, a ne da zavisi od ad hok odluka.

”Neophodno je da tačno znamo šta hoćemo, da tražimo ono što će nas održati ovdje i generišemo povratak. Potreban je jasan plan, iskrenost i poštenje kako ne bismo iznevjerili one koji nas pomažu. Ne smijemo iznevjeriti naše pretke i moramo vratiti život tamo gdje je bio”, kazao je vladika Sergije.

Izaslanik predsjednice Republike Srpske Miladin Dragičević pozdravio je osnivanje i rad ovog Saveza. ”Ovo je znak da smo na dobrom putu da zaštitimo svoj nacionalni i duhovni identitet i ne zaboravimo ko smo i odakle smo. Ne smijemo dozvoliti da naša imanja zarastu, da naša djeca ne znaju ko su i odakle smo”, rekao je Dragičević.  

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Miodrag Linta kazao je da je položaj Srba u FBiH jako težak, da su obespravljeni i građani drugog reda, jer vlast u FBiH provodi diskriminacionu politiku prema Srbima. ”Srbi u FBiH nemaju nikakvu finansijsku pomoć od vlasti u FBiH ili je zanemariva, ne mogu da se zaposle u javnim ustanovama, srpska djeca ne mogu da uče srpski jezik i nacionalnu grupu predmeta, zdravstvena zaštita je loša, veliki broj sela bez vode, struje, sa lošim putevima, hiljade porušenih kuća, uzurpaciju imovine i još niz nezakonitih radnji prema našem narodu”, kazao je Linta.

On je naglasio da pomoć stiže jedino od Republike Srpski i Republike Srbije. Podsjeti je da je Srbija za Drvar izdvojila milion evra, te da se uskoro otvara pogon Jumka gdje će biti zaposleno 100 osoba. ”Ta pomoć ipak nije dovoljna i nije sistemska. Mislim da bi Srbija trebala da osnuje Ministarstvo za dijasporu i Srbe u regionu koje bi imalo veliki budžet i koje bi se svakodnevno bavilo pitanjima i problemima Srba na ovim područjima, posebno u FBiH i Hrvatskoj”, kazao je Linta. Naglasio je da je potrebno više jedinstva i sloge i da se samo tako može naprijed.

Linta je podvukao da se bliže izbori i da je potrebno razmišljati o jedinstvenoj Srpskoj listi u FBiH koja bi imala podršku i Beograda i Banje Luke.

Načelnik Glamoča Nebojša Radivojša istakao je važnost saradanje i zajedničkog djelovanja Srba u Federaciji, predstavnika vlasti, ali i svih udruženja.

Naglasio je posebnu važnost pomoći koju Republika Srbija i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić daju ovim područjima.

”Nadam se da ćemo i dalje zajednički i što više i bolje raditi na opstanku Srba na ovim područjima”, kazao je Radivojša.

Profesor Mile Dmičić govorio je o ustavno-pravnom položaju srpskog naroda u Federaciji i kazao da je potrebno mijenjati ustave, provesti sudske odluke,  te ustave kantona uskladiti sa Ustavom Federacije. Podsjetio je da u četiri kantona u FBiH Srbi nisu konstitutivan narod.

”Za sve to potrebna je politička akcija. Djela, a ne riječi”, poručio je Dmičić.

Direktor sekretarijata za raseljena lica i migracije Marko Aćić predstavio je aktivnosti koje su do sada urađene navodeći da je preko Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske od 2006. do ukidanja ministarstva 2019. kroz programe pomoći za srpske povratnike u Federaciji do danas uložen 71 milion KM i to kroz obnovu kuća, pravoslavnih vjerskih objekata, ekonomsko osnaživanje. On je kazao da je u tom periodu obnovljeno preko 1000 stambenih jedinica, preko 80 projekata infrastrukture, 93 vjerska objekta, te je preko 530 porodica dobilo pomoć za ekonomsko osnaživanje.

Aćić je najavio veću podršku Sekretarijata područjima gdje su se vratili Srbi.

”Za sljedeću godinu najavio je i zajedničke aktivnosti sa institucijama iz Srbije. Vlada Republike Srbije i predsjednik Srbije do sada su mnogo pomagali, a nastojaćemo to unaprijediti. Prioritet u radu Sekretarijata biće povratak Srba u FBiH i održivi povratak”, naglasio je Aćić.  

Direktor Geodetske uprave Daliborka Predragović upozorila je na ugroženost srpske imovine u Federaciji. Ona je naglasila da je formirano devet kancelarija na području Republike Srpske koje pružaju pravnu pomoć u zaštiti imovinskih prava u Federaciji, te kancelarija u Novom sadu u koje se do sada prijavilo preko 2000 ljudi koji su zatražili pomoć.

Potpredsjednik Upravnog odbora Saveza Đorđe Radanović upozorio je na pokušaje naseljavanja migranata u srpska sela u Federaciji BiH, te naglasio da su se srpski predstavnici jasni usprotivili tome.

On je naglasio da bi time bio spriječen povratak i opstanak Srba na tim područjima, te poručio da predstavnici vlasti i udruženja Srba iz FBiH to neće dozvoliti.

Saša Aćić govorio je o ekonomskim pretpostavkama za održivi opstanak upozoravajući da je i ovdje prisutan odliv stanovništva, ali i pad nataliteta.  Kada je u pitanju Kanton 10 naveo je da je u prošloj godini rođeno 400 beba, a umrlo 800 stanovnika. Govoreći o ekonomskim pretpostavkama naveo je da se treba osloniti na razvoj putne infrastrukture, odnosno puta M 15, te turizam.

Rad Fondacije ”Zadužbina” predstavio je Petar Radulović navodeći da je rad baziran na pomoći čovjeku, a u narednom periodu planirana je pomoć i stanovništvu. Naglasio je da je plan napraviti programe koji će omogućiti opstanak višečlanim porodica na ovim prostorima.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković izrazio je spremnost da u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srpske kultura bude decentralizovana, te da se u narednom periodu na područjima gdje žive Srbi realizuju kulturni događaji.  On je istakao da ovom kraju treba pomoći i da je to zadatak svih i u Republici Srpskoj.

Na Skupštini se govorilo i o socijalnim mjerama, kulturnim mjerama, te drugim temama važnim za opstanak Srba na području Federacije.

Savez srpskih udruženja „Zavičaj“ okuplja 19 udruženja, a još najmanje deset iz Srpske, FBiH i Srbije najavilo je da će pristupiti toj asocijaciji.

Na Skupštini su prisustvovali predstavnici udruženja iz Federacije, Republike Srpske i Srbije, a koja su vezana za mjesta na području sadašnje Federacije BiH, srpski načelnici iz FBiH, poslanici u kantonalnim Skupštinama i Parlamentu FBiH, predstavnici vlasti iz Republike Srpske i Srbije, te predstavnici Srpske pravoslavne crkve i konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč.

Ovaj sadržaj je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja, a izneseni stavovi nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodijelio sredstva.