SRBI DA ZAŠTITE SVOJU IMOVINU U FEDERACIJI BiH

Srbi porijeklom iz Federacije BiH /FBiH/ treba da se jave u kancelarije za pravnu pomoć Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove da bi zaštitili svoju imovinu u FBiH, poručuju predstavnici srpskih udruženja iz FBiH.
Iz udruženja navode da Srbi treba da prijave svoja prava na nekretninama i zaštite imovinu s obzirom da negativni demografski i ostali trendovi, kao i opstrukcije povratka, mogu dovesti do toga da ih na narednom popisu u tom entitetu bude samo 1,5 odsto. 

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović je naglasio da su od popisa u BiH 1991. godine potpuno napuštena čak 163 srpska naselja. 

Radanović je na konferenciji za novinare u Pres centru Vlade Srpske u Banjaluci naveo da je, prema tom popisu, ne računajući Jugoslovene, u FBiH živjelo oko 475.000 Srba ili 17,5 odsto, dok je prema popisu iz 2013. godine Srba bilo oko 56.000 ili 2,5 odsto. 

„Dakle, Srbi treba da se jave kancelarijama i zaštite svoju imovinu, jer se u FBiH radi na harmonizaciji zemljišnih knjiga i uspostavljanju novog katastra nepokretnosti“, poručio je Radanović. 

On je rekao da na planu zaštite imovine imaju pomoć Vlade i institucija Srpske, te upozorio da su zabilježeni brojni primjeri otimanja srpske zemlje u FBiH. 

Radanović je poručio da se ne smije dozvoliti otimanje srpske zemlje, koja je to bila hiljadama godina. 

„Želimo ista prava kao bošnjački povratnici na teritoriji Srpske, jer se povratak Srba u FBiH suptilno blokira i time što im se ne dovodi struja, ne grade putevi, nema zdravstvene zaštite“, naveo je Radanović. 

On je dodao da i dalje postoje veliki problemi kada je riječ o zapošljavanju i predstavljanju Srba u organima i institucijama FBiH i kantona. 

Predsjednik Udruženja izbjeglih i raseljenih Banjaluka Vojislav Milišić pozvao je Srbe porijeklom iz FBiH da tokom ljetnog perioda u povratničkim mjestima organizuju akcije čišćenja sela, pristupnih puteva, grobalja, crkvišta, seoskih domova, te obiđu prijeratna prebivališta. 

„Vratili su se, uglavnom, stari i bolesni koji teško mogu da brinu o svojim imanjima, grobljima i ostalim pitanjima koja se tiču života“, rekao je Milišić. 

Na konferenciji za novinare je istaknuto da bi krajem ovog mjeseca trebalo da se obilježi 78 godina od pokolja više od 12.000 Srba u Garavicama kod Bihaća. 

Konferenciji je prisustvovao predsjednik Saveza opštinskih udruženja izbjeglih i raseljenih Republike Srpske Ignjat Simić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password