Sporazum o saradnji ERS i univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu (FOTO)

Dva javna Univerziteta Srpske potpisala su danas Sporazum o saradnji sa “Elektroprivredom Republike Srpske”, prema kojem će još više biti učvršćena veza nauke i privrede jer će univerzitetski radnici, nastavnici i studenti imati priliku da budu angažovani u projektnim aktivnostima ovoga preduzeća.
Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović kaže da je ovo bilo neophodno jer je saradnja nauke i “Elektroprivrede” izuzetno važna.

“Ovim smo dali osnovu za uključivanje naučnih radnika Republike Srpske kojih, prema informacijama, ima više od 2.500 uključenih u nastavni proces kojima moramo dati šansu da budu značajnije uključeni u privredi Srpske”, izjavio je Petrović.

On dodaje da simbioza nauke i privrede stvara najbolje kadrove koji će razvijati ova dva univerziteta.

“Mi smo dogovorili da oba univerziteta shodno broju studenata delegiraju 100 svršenih diplomaca ili studenata koji bi da se angažuju u `Elektroprivredi Srpske` ugovorom o djelu i pravičnom nadoknadom. I ovo će biti osnova u razvoju akademskih radnika na dva univerziteta”, naveo je Petrović.

On je rekao da je ovo preduzeće spremno da već od 1. oktobra angažuje tih 100 ljudi jer će tako biti data šansa razvoju domaćih kadrova.

“Mi osnov za njihov angažman nalazimo u razvoju i investicijama ERS-a koje su sada u najvećem zamahu od njenog osnivanja. `Elektroprivreda` je temelj za mnoge nauke”, rekao je Petrović.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin zahvalio je za realizaciju ovog veoma značajnog sporazuma.

“Univerzitetski radnici, nastavnici i studenti imaće prioritet da budu angažovani u projektnim aktivnostima ovog preduzeća. Naši studenti će imati mogućnost da obavljaju stručnu praksu ovog preduzeća”, kaže Gajanin.

On dodaje da je posebno značajan angažman budućih asistenata na fakultetima i da se nada da će obje strane biti zadovoljne.

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Darko Đogo ističe da je i ovaj Univerzitet zadovoljan zbog ovako dobre prilike.

“Smatramo da je ovo jedna od dobrih osnova i uslova za budućnost Republike Srpske. Ovo je prirodan slijed događaja koji će značiti da će naši studenti moći da se oslone na ERS, da znaju da imaju obavezu koja je ujedno i njihova mogućnost”, rekao je Đogo.