Slučaj čovjeka kome je u stomaku nađeno 9 kašika i četkica za zube šokirao je Srbiju, bilo je i bizarnijih slučajeva

Kašike, viljuške, noževi, igle i dijelovi mobilnih telefona samo su neki od predmeta koje su tokom posljednjih godina pacijenti gutali, a ljekari beogradskih klinika uspevali da im odstrane iz želuca i spasu im živote.

Načelnik Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju VMA pukovnik prof. dr Radoje Doder rekao je svojevremeno za „Blic“ da su u praksi ljekari ove klinike vadili iz stomaka najraznovrsnije predmete – od kašika, viljušaka, igala, baterija za mobilne telefone, dijelova fiksnih ortodontskih aparata pa sve do olovaka.

Izvadili iz stomaka kašike i četkicu za zube

Za posljednji bizaran slučaj saznalo se 1. septembra. Naime, jedna osoba je u Urgentni centar došala žaleći se na bolove u stomaku, tvrdeći je da je progutala „nešto metalno“. Međutim, kada su je ljekari snimili, a zatim obavili operacioni zahvat, imali su šta da vide. Naime, iz pacijenta su izvučene tri metalne kašike, još šest plastičnih, kao i jedna četkica za zube!

Ipak, to je samo jedna u nizu bizarnih, ali i izuzetno opasnih situacija kada su ljudi rizikovali život.

Nedavno je zabilježen i slučaj da je mladić progutao 13 hemijskih olovaka i ogromnu najlon kesu nakon čega je operisan, takođe u Urgentnom centru.

Lopta od dlaka kose

– Jedan od najčudnijih slučajeva je lopta od dlaka izvađena iz želuca. Bila je prečnika 12 do 13 centimetara. Ipak, najčešći su, slučajevi najmlađih pacijenata, budući da djeca često gutaju manje dijelove igračaka, uglavnom veličine dva do tri milimetra ili novčiće – rekao je tada prof. Doder.

U takvim slučajevima se, dodaje, postavlja pitanje da li je rizično vaditi te predmete endoskopskim putem jer ova vrsta pacijenata u najvećem broju slučajeva nije životno ugrožena.

– Tada je važna procjena ljekarskog tima da li je u interesu da se to strano tijelo izvadi – kaže doktor.

Probao nož dugačak čak 36 cm

Ali, vratimo se na odrasle. Tridesetogodišnji mladić iz Beograda šokirao je ljekare Urgentnog centra , ali su uspjeli da mu izviku iz organizma čelični kuhinjski nož dugačak čak 36 centimetara!

Prof. dr Tomislav Ranđelović u televizijskom serijalu „San urgentne noći“ objasnio je da je nož u stomaku mladića stajao od petka do noći između ponedeljka i utorka, kada je na ivici smrti stigao u Urgentni.

Pacijent je progutao nož

– Pacijent je u trenutku duševne krize sam sebi ugurao nož kroz usta. Roditelji su ga sa ogromnim tegobama doveli kod nas. Imao je temperaturu, natekao jednjak i vrat. Bio je pred smrću – ispričao je prof. dr Ranđelović.

Kako je rekao, nikada ranije nije imao ovakav slučaj, iako je, kaže „vadio razne predmete koje su progutali ljudi“.

– Nismo mogli da garantujemo da će pacijent preživjeti zbog dužine noža i oštrice. Išli smo kroz trbuh i vrat, i kroz zdrav dio jednjaka na vratu uspeli da izvučemo nož – kaže nam dr Ranđelović.

Kako dodaje, pacijent je bio na služenju zatvorske kazne.

– I ranije je gutao žice i žilete, a tog puta progutao je čak sedam predmeta. Bilo je tu nekoliko kašika, metalnih i plastičnih, zatim baterija, četkica, hemijska olovka. Predmeti su se zadržali u dvanaestopalačnom crijevu. Nedjelju dana je bio kod nas pošto nismo mogli sve odjednom da izvadimo. Iz tri pokušaja uspjeli smo da odstranimo predmete i spasimo mu život – priča doktor Ranđelović.

Igla prođe kroz crijeva, a da ih ne ošteti

Doktori isitču da je posebno interesantno koliko je organizam prilagodljiv i kako najčešće nađe način da progutani predmet prođe kroz čitav gastrointestinalni trakt, a da ga ne ošteti, iako se može očekivati da ostane negde u tkivu. Takav je slučaj je recimo sa gutanjem igle.

– Dok se strano tijelo nalazi u gornjem traktu, prije svega u želucu, endoskopska dijagnostika rješava sve probleme. Međutim kada je strani predmet u crijevima, pacijent mora da bude pod konstantnim medicinskim nadzorom kako bi bilo utvrđeno da li će predmet proći prelaz tankog u debelo crijevo, a onda se dalje očekuje spontana eliminacija – navodi prof. Doder.

Šta raditi kada pacijent proguta „čudan predmet“?

Profesor Doder sa VMA svojevremeno je istakao da se dijagnostika stranih tela koja u sebi imaju metal lakše može sprovesti rendgenološkim putem, a dijagnostika ostalih predmeta kada odu iz želuca prosto je nemoguća. Tada su najvažniji rezultati kliničke slike pacijenta i da li oni ukazuju na neke komplikacije.


-Ako se procjeni da strano tijelo može proći pilorus (krajnji dio želuca ispred dvanaestopalačnog crijeva) do tankog crijeva, drugo mjesto potencijalnog zaglavljivanja je prelazak tankog crijeva u debelo – bauhinijeva valvula. U slučaju da je procenjeno da strano tijelo može da prođe i taj rizični dio gastrointestinalnog trakta, pacijent ga može spontano eliminisati – ističe prof. Doder. Blic


Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password