SKUPŠTINA O ZELENIM BERETKAMA: Špago: Ako su paravojne formacije morali ste ih pohapsiti

MOSTAR, 17. novembra (FENA) - Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mostarskim Šehitlucima te svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, u nedjelju je u Mostaru obilježena 27. godišnjica formiranja 4. korpusa Armije RBiH. (Foto FENA/Mario Obrdalj)

Nakon što su posljednjih dana mediji objavili informaciju o tome da je u Mostaru Šefik Džaferović postrojio muslimansku paravojnu formaciju te je Klub zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini HNK juče „osudio postupak člana Predsjedništva BiH koji je u Mostaru prisustvovao postrojavanju paravojne formacije, odnosno ljudi u vojnim uniformama i sa oznakama koji nisu Oružane snage BiH” ta priča je spomenuta i na sjednici Kantonalne skupštine.

Naime, brojni zastupnici su u okviru višesatne rasprave o stanju sigurnosti u HNK, u kojem je, podsjetimo, više od godinu upražnjeno mjesto policijskog komesara i u kojem nedostaje više od 200 policajaca, skupštinsku govornicu koristili za spominjanje raznih pojedinačnih slučajeva koji su se događali na području HNK.

Međutim, govorilo se i o Islamskoj državi, ISIL-ovcima, dilerima, teroristima, „tempiranoj bombi“, odnosno izjavi francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macrone), a poslanik Slavko Bilić iz HDZ-a je spomeno i „paravojnu formaciju neki dan u Mostaru“.

Na to je reagovao Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK, koji je kazao da, iako to nije izneseno, pretpostavlja da se to odnosi na 17. novembar, kada je obilježavanju godišnjice 4. korpusa Armije RBiH prisustvovao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

– Odlučno to demantujem. Činjenica je da je grupa mladića bila obučena u uniforme, a nigdje nije zabranjeno nositi maskirne, lovačke i druge uniforme. Tu su, evo, glavni tužilac, Zdenko Kovač i ministar MUP-a Slađan Bevanda i, ako je riječ o paravojnoj formaciji, onda su oni morali djelovati i pohapsiti ih. Molio bih da se takve stvari ne dovode u vezu, bez provjere činjenica, s članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, kazao je Špago.

avaz