Škotska poziva na zabranu fizičkog kažnjavanja djece

Postoje mnogo bolji načini za vaspitavanje djece od batina.

Udaranje djece štetno je po mentalno zdravlje i trebalo bi ga zabraniti, kažu školski psiholozi.

Asocijacija školskih psihologa je podnijela zahtjev TAK konferenciji kojom poziva na zabranu fizičkog kažnjavanja djece.

U ovom trenutku, iako je fizičko kažnjavanje zabranjeno u školama, roditelji mogu da udare ili fizički kazne dijete dokle god ne prelazi „razumne“ granice.

Psiholozi kažu da ima mnogo boljih načina za prevaspitavanje.

Član nacionalnog Izvršnog odbora AEP-a Džon Drevic kaže da je fizičko kažnjavanje štetno za mentalno zdravlje djeteta, da modeluje agresivno ponašanje i govori djeci da je u redu koristiti nasilje.

Dječaci se druže više u grupi od djevojčica.

Kako svađe roditelja utiču na djecu

Ofelija ima tri godine i koeficijent inteligencije 171

„Šezdeset zemalja već je potpuno zabranilo fizičko kažnjavanje djece, uključujući Švedsku, Irsku, Španiju, Njemačku i Portugaliju, i vrijeme je da nasilje nad djecom bude nezakonito u Ujedinjenom Kraljevstvu u svim okruženjima, uključujući i dom.“

„Viša agresija“

Prijedlog zakona, koji je podnio poslanik iz stranke Zelenih Džon Fini, podržala je vlada i skoro sigurno je da će ga izglasati Škotski parlament.

Psiholozi navode istraživanja koje sugerišu da kada roditelji koriste silu, aktivnosti mozga se mijenjaju i može doći do eskaliranja batina nad djecom.

Oni tvrde da fizička kazna takođe dovodi do slabijeg kvaliteta odnosa roditelj-dijete, lošeg mentalnog zdravlja u detinjstvu i odrasloj dobi, viših nivoa agresije djeteta, kao i do asocijalnog ponašanja.

Nacionalna prosvetna unija, najveći sindikat nastavnika u Škotskoj prestavio je prijedlog.

Doktorka Mari Busted, generalna sekretarka sindikata rekla je da roditelji i staratelji imaju pravo da postavljaju granice za svoju djecu kako bi im pomogli u razvijanju socijalnih vještina i dobrog ponašanja.

„Međutim, moramo osigurati da se roditelji dobro ophode prema djeci i kod kuće. Tući djecu u 2018. godine nije ni prihvatljivo, ali ni zabranjeno.“

Sju Etkins, stručnjakinja za roditeljstvo i bivša profesorka tvrdi da su studije pokazale da korištenje fizičke sile kod dece izaziva anksioznost i depresiju i šteti njihovom samopouzdanju.

Doktor Stjuart Vejton, sociolog i aktivista kaže da bi sigurno bilo nezakonito kada bi odrasli međusobno postupali onako kako postupaju prema djeci.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password