Sijevaju varnice između SDA i HDZ-a u HNK

Kriza na svim nivoima vlasti među koalicionim partnerima niej zaobišla ni Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK), gdje sijevaju varnice na relacije SDA-HDZ.

Kantonalni odbor SDA HNK koji je danas saopštio da HDZ BiH pokušava klasičnom zamjenom teza i preusmjeravanjem pažnje javnosti sa akutnih društvenih problema u HNK napraviti pritisak na SDA, s ciljem realizacije svojih političkih ciljeva.

“Naime, odbijanje HDZ BiH da provede sudsku presudu kojom je utvrđeno nezakonito imenovanje komesara policije HNK, upornog nastojanja da zadrže upravne i rukovodeće pozicije u institucijama ovog kantona, a koje nije u skladu sa ustavnim principima o proporcionalnoj zastupljenosti u HNK, kao i odbijanje amandmana na Ustav HNK o konstitutivnosti naroda i ravnopravnoj upotrebi jezika i pisma samo je „vrh ledenog brijega“ kojim HDZ BiH želi pokazati „neprincipijelno“ djelovanje SDA u HNK“, saopštili su iz SDA.

Naveli su da će svi politički subjekti u HNK, u SDA imati partnera koji je opredijeljen za jačanje državnih institucija i obezbjeđenje njihovog nesmetanog funkcioniranja.

Dva dana prije stiglo je saopštenje i iz HDZ-a BiH iz kojeg su poručili da je na sjednici na sjednici kantonalnog odbora upozoreno na nezadovoljavajući odnos partnera u vlasti.

„Imajući u vidu aktuaeni politički trenutak, odnose s koalicionim partnerima na višim nivoima vlasti, stalne blokade u djelovanju kantonalnih organa, odnose unutar Vlade i Skupštine HNK uzrokovane neprincipijelnim odnosom SDA, zaključeno je kako je nužno pratiti odnose unutar koalicije te u skladu s tim donijeti odluku o nastavku saradnje s tim partnerom na kantonalnom nivou“, navodi se u saopštenju HDZ-a.

 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password