SDA OSULA PO PREDSJEDNICI HRVATSKE: Grabar – Kitarović pokazala agresivne namjere prema BiH

Nakon što je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Brabar Kitarović na svom Facebook profilu odala počast generalu Slobodanu Praljku, koji je u Haškom sudu osuđen za ratne zločine, uslijedile se burne reakcije bošnjačkih političkih stranaka u BiH.

Predsjednica Hrvatske učinila je to na godišnjicu Praljkove smrti, 29. novembra, objavivši njegovu fotografiju s godinom njegova rođenja i smrti.

Podsjetimo, Slobodan Praljak jedan je od šestorice osuđenih vojnih i civilnih lidera Herceg-Bosne. Teretilo ih se za zločine nad muslimanskim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini, zločine protiv čovječnosti, povrede Ženevskih konvencija te kršenje zakona i običaja ratovanja. Praljak je osuđen na 20 godina zatvora.

Nakon izricanja presude, 29. novembra 2017., Praljak je u sudnici popio otrov rekavši da on nije ratni zločinac te da s prezirom odbacuje presudu. Preminuo je u bolnici nedugo nakon toga.

Loše poruke

Iz najjače bošnjačke stranke – SDA poručili su kako je odavanjem počasti osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović još jednom pokazala svoje pravo lice i svoje agresivne namjere prema BiH.

“Odavati počast osuđenom ratnom zločincu znači vrijeđati žrtve njegovih zločina. U uređenim europskim državama nezamislivo je da predsjednici odaju počast zločincima. Grabar-Kitarović očito ne poštuje to temeljno moralno i civilizacijsko pravilo te se, umjesto sa žrtvama, solidarizuje s njihovim krvnicima“, navode iz SDA u kojoj drže bitnim podsjetiti da je Praljka Haaški tribunal osudio za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem podjele BiH te pripajanja njenih dijelova Hrvatskoj.

“Odavanje počasti takvoj figuri znači slanje vrlo jasne političke poruke BiH, koju vrlo dobro razumijemo. Predsjednica RH mora znati da nikada neće ostvariti ono što čak ni Praljak i njegovi mentori nisu uspjeli ostvariti silom oružja. Sama činjenica da ipak pretenduje ka tome ukazuje da ona ne želi stabilnost i dobrosusjedske odnose s BiH. Očito je jedini cilj pribiranje jeftinih političkih poena, bez obzira na štetu koju njene riječi i postupci uvijek nanovo nanose povjerenju među građanima dvaju zemalja“, navode iz SDA.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password