ŠARČEVIĆ: OD SEPTEMBRA ZAJEDNIČKI PROGRAMI ZA NACIONALNE PREDMETE

 Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević očekuje da će od septembra Republika Srpska i Srbija u osnovnim školama imati zajedničke nastavne planove i programe za nacionalne predmete.
On za Srnu napominje da je to moguće zbog sporazuma o posebnim vezama, te da je sve regulisano raznim međunarodnim zakonima.

„Ako je crkva jedinstvena na svim teritorijama zašto ne bi bilo i ono što deca treba da uče o svom nacionu i svemu što je njihova kultura i tradicija“, naglašava Šarčević.

On ukazuje da sve države rade na objedinjavanju školskih programa, te da svaka njeguje i čuva ono što je čini posebnom.

„Kad odete do Nemaca oni imaju nemačku nauku, kad odete u Koreju oni imaju korejsku nauku. Znači, svaka država čuva i neguje ono što je njena osobenost“, navodi Šarčević.

Prema njegovim riječima, riječ je o nastojanju da djeca cijelog srpskog etnosa isto uče.

„Kada dođu diplomate u zemlju u kojoj će boraviti oni traže da njihova deca tada uče o toj zemlji upravo na ovaj način kako i mi treba da radimo“, kaže Šarčević.

On ističe da su to predmeti koji se uče u mlađim i starijim razredima osnovne i u srednjoj školi.

„To su predmeti sa nacionalnim predznakom, odnosno to je samo ona naša `srpska nauka`, koja obuhvata jezik, književnost, kulturu, geografiju, istoriju“, precizira Šarčević.

Predmeti o kojima je riječ su istorija, geografija, srpski jezik i književnost, a kod mlađih su to elementi nacionalne kulture.

„Imate tu i razne vrste naših umetnosti, koje prožimaju više predmeta“, dodaje on.

Šarčević podsjeća da su formirane jedinice pri zavodima za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja kako u Srbiji, tako i u Srpskoj, koje ujednačeno rade da sva djeca na isti način uče ove predmete kroz nacionalne kurikulume.

On se nada da će od septembra u školama Srpske i Srbije početi da se uči po zajedničkim školskim programima kada je riječ o nacionalnim predmetima.

„Nadam se da će tako biti, jer oni /timovi/ rade intenzivno već nekoliko mjeseci. To ćemo ponuditi i deci u inostranstvu, dijaspori, u regionu, tamo gde god ima srpske dece“, najavljuje Šarčević za Srnu.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password