Sankcije Srbiji zbog struje sa Kosova

Evropski satovi ponovo kasne zbog Kosova, a ovaj put, Srbiji je zaprijećeno sankcijama. Dok Priština krade struju, potpuno bezakonje u elektro-energetskom sektoru, njima i odgovara, jer time dobijaju još jednu polugu, i poručuju evropskim zemljama da ih priznaju, ukoliko hoće tačne satove.

Prema najnovijem balkanskom barometru, za Evropskom unijom kasnimo 50 godina. Nemar Prištine uštedio nam je koji minut. Naime, rupa koju su napravili u kontinentalnoj mreži prouzrokavala je pad frekvencije ispod 50 herca, te kašnjenje evropskih satova priključenih na struju.

Evropljani ipak to neće tolerisati, a na udaru je elektromreža Srbije koja je nadležna i za Kosovo.

Evropski mrežni operateri u martu su dogovorilli da će popunjavati nedostajuću struju, ali da neće tolerisati devijacije na mreži veće od 60 sekundi. Ovo je političko pitanje i potrebno je i političko rješenje. Evropska kontinentalna mreža razmatra mogućnost izbacivanja Elektromreže Srbije.

Elektromreža je sistem spojenih posuda i kada na jednom mjestu curi, a ne nadoknađuje se, pada napon u cijeloj mreži, kaže stručnjak za energetiku, Jelica Putniković. Krađu struje, Priština pravda time da Srbi sa sjevera ne plaćaju struju.

„Priština je krala struju, ne naručujući od Srbije nove količine i tako je stvorena rupa. Priština to opravdava činjenicom da Srbi sa sjevera Kosova, ne plaćaju struju Prištini, ali istina je da niko na Kosovu ne plaća struju“, kaže Putnikovićeva.

U Elektromreži Srbije saopštili su da su ponudili nekoliko rješenja, ali da Evropska asocijacija operatera ne želi rješenje već eskalaciju problema. Istina je, kaže Putnikovićeva, da je Priština u svakom momentu mogla da dobije još struje, bilo od Srbije bilo od koje druge zemlje, jer to nalažu konvencije koje su poštovane i u najgore vrijeme hladnog rata.

„Predstavnici energetske zajednice, stali su na stranu Prištine koja želi nezavisnost. jer oni uopšte ne insistiraju da se to riješi stručno, nego politički. EMS je kolateralna šteta“, dodaje ona.

Priština je, čini se, odlučila da preostale zemlje članice na svoj zahtjev na nezavisnost opominje i preko radio satova, satova na mikrotalasnim i električnim pećnicama.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password