SABORNA CRKVA U MOSTARU PROSLAVILA SVOJU SLAVU TROJČIDAN- GRAĐEVINSKI RADOVI PRI KRAJU (FOTO)

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru koja danas proslavlja svoju slavu Trojčindan.

Vladika Dimirije u besjedi je govorio o značaju praznika i kazao da  i ovaj Hram i grad čeznu za ispunjenjem Trojičnosti. ”U ovom gradu žive tri vjere, dvije hrišćanske i islamska u miru i međusobnom poštovanju. I ovaj grad na neki način, ne Svetotajinski, ali važan, očekuje svoju Svetrotrojičnu punoću. Mi zbog toga trebamo da se potrudimo”, kazao je vladika Dimitrije.

Kumovi ovogodišnje slave bili su Tomislav i Jelena Trivić iz Banje Luke

Danas je u Sabornoj crkvi u Mostaru kršten Grigorije Rajković, sin đakona Branislava Rajkovića

On je naglasio da je trenutak u kome živimo najvažniji, te da smo jedni drugima najvažniji.

”Najvažniji posao koji je pred nama je da povratimo, mir i slogu, život u ovaj grad i ovu zemlju, da povratimo međusobnu ljubav i poštovanje, da vratimo ugled, čestitost i poštenje. Da sve to bude naša svakodnevna stvarnost i onda ćemo imati jednu novu nadu i perspektivu. Tako ćemo biti bliži onome što nas čeka”, naglasio je vladika Dimitrije.  

Istakao je da su plodovi Svetog duha ljubav, radost, mir, trpljenje, blagost, dobrota. ”Mi svi možemo da budemo djeca Božja rađajući u našem srca te plodove poštenja i savjesnosti. Svi mi, kao što piše u Svetom pismu, imamo neke darove, a sve su to darovi Božiji, ali samo kad smo zajedno imamo punoću darova Božijih i samo kad živimo jedni za druge, ta punoća se projavljuje u najboljem vidu”, kazao je vladika Dimitrije.

Saborna crkva još nije obnovljena, ali se grubi građevinski radovi privode kraju.

Mostarski paroh Radivoje Krulj kaže da se trenutno završava `kapa` na zvoniku na koji treba da se postavi već završeni pozlaćeni krst, a uz to, ostalo je da se završe fasadarski radovi na zvoniku i sjevernom i južnom zidu hrama.

”Time ćemo završiti građevinske radove na hramu i vratiti mu predratni spoljašni izgled“, rekao je paroh Krulj.

On je naglasio da srpska zajednica u Mostaru svjedoči radost obnove Saborne crve, te očekuje da će biti i brojnija.

”Slava je radost, ali i zahvalnost. Nakon pandemije koja nas je pogodila, danas se osjeti  duh blagdarnsoti i zahvalnosti Bogu”, kazao je Krulj.

On je napomenuo da su najviše sredstava za obnovu Hrama izdvojile Republike Srpska i Republika Srbija, ali da je i više od hiljadu pojedinačnih priložnika.

Sveštenik Krulj se nada da će već ove godine u mostarskoj Sabornoj crkvi biti priređena svečanost povodom 800 godina autokefalnosti SPC i ustanovljenja Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, te da će to biti i početak redovnog ciklusa bogosluženja u tom hramu, koji je izgrađen 1873. godine. 

Saborna crkva u Mostaru do gradnje Hrama Svetog Save u Beogradu bila najveća bogomolja pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, simbol i srce srpskog identiteta Mostara, zapaljena je 15. juna 1992.  godine. Crkva je prvo zapaljena, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen. Obnova crkve počela je 2010. godine i ona se opet gordo izdigla nad Mostarom, te svjedoči  viševjekovnom postojanju Srba u ovom gradu.