Saborna crkva proslavila svoju slavu Trojčindan

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru proslavila je danas svoju slavu Trojčindan.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje brojnog sveštenstva iz cijele Eparhije.

Saborna crkva još nije završena, ali otkako je počela obnova 2010. godine, u njoj se služi svake godine za Trojčindan.

“Sjetimo se danas riječi Svetog apostola Pavla -‘ljubav izgrađuje’. Ako želimo da izgradimo ovaj Hram, držimo se jedni drugih. Čuvajmo međusobnu ljubav. Danas mnogi žele mir i spokoj, ali sve mi se čini da su mnogo usresređeni na sebe. Kad se čovjek daje drugome, kada živi za drugoga i kada se žrtvuje za drugoga, onda se i ono unutra u čovjeku usaglasi i uravnoteži i čovjek postaje duhonosac, istinski čovjek Božiji“, rekao je vladika Dimitrije u besjedi.

Poručio je vjernicima da ljube druge kako je Hristos ljubio ljude. “Neka ste blagosloveni. Duboko vjerujem da ćemo zadržati međusobnu ljubav i povjerenje i među nama i među narodima i vjerama koje nas okružuju, te biti i ostati svjedoci ljubavi Hristove. Onda će ovaj Hram zaista biti hram Boga ljubavi. Ako se ne voli, bez obzira koliko će on biti lijep, biće samo prazna ljuštura, neće imati finoću“, rekao je vladika Dimitrije.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Radivoje Krulj kaže da su građevinski radovi što se tiče zidanja završeni, ali da je ostalo još mnogo da se uradi.

Dodaje da su su predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obećali da će obezbjediti sredstva potrebna za završetak obnove hrama, odnosno da će vlade Republike Srbije i Republike Srpske pomoći.

’’Mi očekujemo tu donaciju i nadamo se da će ona biti što prije. Što prije bude realizovana ta donacija prije ćemo završiti Sabornu crkvu’’, kaže Krulj.

On napominje da je plan da se Saborna crkva završi i osvešta iduće godine kao kruna proslave 800 postojanja Eparhije zahumsko-hercegovačke i Srpske pravoslavne crkve.

Kum slave ove godine bio je preduzetnik Milisav Đurasović sa braćom i to po drugi put.

Đurasović ističe da je velika čast biti kum slave Saborne crkve.

’’U Mostaru smo živjeli prije rata, te sada obnovili svoju imovinu.  Za ovaj grad i za ovu crkvu vežu nas velike emocije i ljubav. Svi zajedno nastojimo da se naša Saborna crkva što prije završi i zasija svojim starim sjajem, jer ona svjedoči vjekovnom postojanju našeg naroda na ovim prostorima. Ne znam kada sam bio srećniji nego kada se uzidao posljednji kamen u crkvu. Tada sa jedino poželio da je više nikada nijedna generacija ne zida,  već da da obnavljaju i Hram i grad’’, kaže Đurasović.

Na slavi crkve prisustvovao je veliki broj vjernika, te predstavnika vlasti sa svih nivoa među kojima poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac, načelnici Nevesinja i Istočnog Mostara Milenko Avdalović i Božo Sjeran, predsjednik Skupštine Trebinja Dragoslav Banjak, ministar MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Slađan Bevanda, konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč, te predstavnici Katoličke crkve i Islamske zajednice.

Saborna crkva Svete Trojice izgrađena je 1873. godine i do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu. Zapaljena je i minirana do temelja 15. juna  1992. godine.

Obnova je počela 2010. godine, a u crkva je zidana kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine, jer je riječ o nacionalnom spomeniku kulture.

Saborna crkva u Mostaru jedini je veliki vjerski objekat u BiH koji još nije obnovljen. Više od 80 odsto sredstava za dosadašnje radove na obnovi crkve izdvojile su vlade Republike Srpske i Srbije.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password