Sabor glasa o ratifikaciji Istanbulske konvencije i opozivu Martine Dalić

 U Hrvatskom saboru, nakon dva dana burnih rasprava, danas će se glasati o dvije važne teme – ratifikaciji Istanbulske konvencije i prijedlogu za opoziv ministra privrede i potpredsjednika hrvatske Vlade Martine Dalić, zbog sukoba interesa u slučaju „Agrokor“.
Premijer Hrvatske Andrej Plenković poslanicima će prvo podnijeti izvještaje o sastancima Savjeta Evrope održanim u Briselu 22. i 23. marta, nakon čega će uslijediti glasanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije i inicijativi opozicije za opoziv Dalićeve.

Burna rasprava o Istanbulskoj konvenciji, koja se bavi zaštitom žena i borbom protiv nasilja u porodici i već je izazvala bunt među katoličkim sveštenstvom i pripadnicima konzervativnih partija u Hrvatskoj, u Saboru je održana prije dva dana, a potrajala je do iza ponoći.

Ova tema podijelila je HDZ, iz kojeg zvanično poručuju da podjele nema i da će svaki član moći da glasa po savjesti.

Neki od njih već su se izjasnili kako će glasati, a Plenković, koji je i predsjednik HDZ-a, rekao je da neće biti sankcija za sve koje su poručili da će glasati protiv, prenosi portal „Indeks“.

Očekuje se da će Istanbulska konvencija biti ratifikovana, iako nezvanične procjene govore da bi između 10 i 15 poslanika HDZ-a moglo da glasa protiv.

Nakon glasanja o Istanbulskoj konvenciji, u Saboru će se glasati o povjerenju Martini Dalić, o čemu se raspravljalo juce do kasno popodne.

Opozicija je Dalićevu prozvala zbog savjetničke afere o posebnom povjereniku Vlade za „Agrokor“ Anti Ramljaku, koji je zbog toga podnio ostavku.

Prijedlog za opoziv Dalićeve potpisalo je 37 poslanika iz šest opozicionih klubova i redova nezavisnih poslanika.

Oni su danas u Saboru tvrdili da je Dalićeva izgubila kredibilitet i mogućnost da vrši dužnost potpredsjednika Vlade i ministra.

„Odlazak Ramljaka ne može abolirati Dalićevu. On je otišao, njegova kompanija je zaradila milione i ne vidim kakvu je štetu pretrpio. Neko treba da snosi političku odgovornost, a upravo je Dalićeva izabrala Ramljaka“, rekao je, u ime podnosilaca, politički sekretar Mosta Nikola Grmoja prilikom predaje zahtjeva predsjedniku Hrvatskog sabora.

Srna

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password