Roboti Elvis i Prisila poslužuju po hotelskim sobama

Kako robotska tehnologija može da se primijeni u hotelijerstvu? Možda će se u hotelima ili bolnicama uskoro sve češće viđati roboti za dostavu.

Kompanije u Sjedinjenim Američkim Državama prave robote za pomoć, tako da ljudska radna snaga postaje efikasnija. Jedna takva kompanija nalazi se u Silicijumskoj dolini.

Dva nova radnika hotela „Renesans Las Vegas“ privukli su pažnju svih gostiju. Roboti Elvis i Prisila, koji su dobili ime po Elvisu Prisliju i njegovoj bivšoj ženi, poslužuju po sobama u hotelu.

Upotreba tehnologije poput ovog robota u izradi kompanije „Savioke“, jedan je od načina na koji hoteli širom svijeta privlače goste i to u doba kada postoji bezbroj izbora za smještaj za putnike.

Osim što dostavljaju peškire i sredstva za higijenu po hotelima, ovi roboti prenosioci mogu da se upotrijebljavaju i u druge svrhe.

Robot nazvan Sem donosi pokvarene mobilne telefone majstorima na popravku u objektu za remont kompanije „FedEx“, dok u bolnicama, robot može da dostavlja lijekove i druge zalihe.

U kompaniji tog robota zovu „Relay“, u prevodu prenos. On ima mapu prostora, a za kretanje koristi laser i 3D kamere. Robot takođe prenosi informacije korisniku, kao što su bolnica ili hotel.

Za svjetske putnike, robot kompanije „Savioke“ već radi u hotelima u sjevernoj Americi, Evropi, na Bliskom istoku i u Aziji. Mjesečno iznajmljivanje ovog „radnika“ koji posao obavlja 24 sata bez pauze za ručak iznosi oko 2.000 dolara.

(Ekonomski.net)

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password