Ravnogorski pokret ambasadorima: Podsjećamo da smo spasili 500 američkih pilota

Iz Ravnogorskog pokreta su u ponedjeljak saopštili da su zapanjeni reagovanjima ambasada SAD-a i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini na parastos kod spomenika Draži Mihailoviću u Višegradu, poručivši im da su „bili saveznici u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu“.

„Moramo li podsjetiti američkog ambasadora da su pripadnici Ravnogorskog pokreta, za vrijeme Drugog svjetskog rata, spasili oko 500 američkih pilota koji su oboreni na teritoriji Srbije i poslali na slobodnu teritoriju sa aerodroma u Pranjanima, gdje svake godine predstavnici američke vojske i ambasade obilježavaju taj događaj kod spomen obilježja, koje su sami napravili, u znak zahvalnosti četnicima“, ističe se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Ravnogorci podsjećaju i da je američki predsjednik Truman posthumno odlikovao Dragoljuba Dražu Mihailovića najvišim ordenom časti kojim se može odlikovati strani državljanin.

„Moramo li reći engleskom ambasadoru da je naš kralj Petar Drugi Karađorđević, na početku rata, zajedno sa cjelokupnom vladom, našao utočište u njegovoj savezničkoj zemlji i odatle, zajedno sa engleskom vladom koordinisao i pomagao borbu Jugoslovenske vojske u otadžbini, čiji je vrhovni komandant i ministar vojni bio upravo đeneral Mihailović, čija se vojska borila protiv okupatora za oslobođenje zemlje i interese savezničkih zemalja, čiji su državljani upravo ovi šokirani i uplašeni ambasadori“, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, ovo je nešto što u Ravnogorskom pokretu, kao sljedbenici ideje Draže Mihailovića, „nisu očekivali od ambasadora“.

„Nama bi bilo normalnije da ste prisustvovali skupu i odali počast đeneralu Mihailoviću i njegovim borcima za žrtvu koju podneše za svoj, ali i vaše narode u savezničkoj borbi protiv fašizma“, ističe se u saopštenju.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password