RASTE BROJ ZARAŽENIH U MOSTARU I KONJICU: Krizni štab izdao naredbu da se turistički kapaciteti pretvore u bolnice

Na području Hercegovačko-neretvansog kantona 22 osobe su zaržene virusom korona, od kojih u Konjicu u Konjicu 15 osoba, a u Mostaru sedam.

Pedesettrogodišnji muškarac iz Konjica koji je bio smješten u bolnicu u Mostaru preminuo je od zaraze virusom korona, potvrdio je

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona dr Nermin Avdić potvrdio je dana na konferenciji za novinare da je jutros u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar preminuo pedesetrogodišnji muškarac iz Konjica. Radi se o vozaču direktora “Igmana“ koji je prekisnoć prebačen u bolnicu.

“Imao je obostranu upalu pluća i preminuo je u prijepodnevnim časovima. I muškarac iz Mostara u vrlo je teškom stanju“, naveo je Avdić.

On je kazao da ostali zaraženi u dobrom stanju.

Mediji su, nakon što je sinoć potvrđen još jedan slučaj u Mostaru, obajvili da se radi o otvarnju novog klastera vezanog za Banja Luku, ali je Avdić kazao da se za sada to ne može kazati, jer se još ispituje cijela situacija i svi kontakti zaraženog.

Radi se o muškarcu iz jedne državne agencije koja ima poslovnu jedinicu i u Banjoj Luci.

“Ne može se govoriti o novom klasteru u Mostaru, moguće da je vezan za mostarski, a moguće i da je novi. Te informacije nemamo dok se ne ispita svaki njegov kontakt“, kazao je Avdić.

Dr. Maja Ostojić, načelnica Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar kazala je da je ovaj Zavod do sada izvršio 165 testiranja i da su 23 pozitivna na virus korona, te napomenula da se ova testiranja odnose na tri kantona.

Ona je dodala da se testiraju još tri uzorka iz HNK i dva iz ZHK.

Savjetnik predsjednika Vlade HNK Darko Juka kazao je da je krizni štab HNK izdao naredbu da svaka opština i grad formira i opremi objeke za prijem pacijenata ukoliko mostarska bolnica ne bi mogla odgovoriti potrebama. On je dodao da se ti objekti trebaju odrediti u saradnji sa epidemiološkim službama i da je preporuka da se u tu funkciju stave prazni turistički kapaciteti.

Juka je naglasio da policija drži pod nadzorom sve i da je zadnja 24 časa evidentiran jedan prekršaj zabrane kretanja u Konjicu i tri u Mostaru, te da su izdati prekršajni nalozi i kazne od 500 KM. U Mostaru je evidentirano i jedno kršenje javnog reda. Policija je uradila i preko 2000 pregleda mjera samoizolacije, a evidentiran je 81 prekršitelj.

Juka je naglasio da je Krizni štab pribavio novi kontingent maski i opreme. “Vlada HNK je danas održala telefonsku sjednicu i ovlastila predsjednika Vlade Nevenka Hercega za potpisivanje sporazuma s UNDP za nabavku medicinske opreme u vrijednosti od 1,7 milona maraka, od čega će Vlada izdvojiti milion KM, a ostalo UNDP“, naveo je Juka.

Juka je dodao da je EU uputila 7,2 miliona eura pomoći BiH i da HNK očekuje  zemlje očekuje da će sredstva biti podijeljena po prioritetima. “HNK ima tri bolnice i 12 domova zdravlja, te da tri kantona gravitiraju prema SKB Mostar“, kazao je jUka i napomenuo da nakon Banja Luke HNk ima najviše oboljelih.

On je naveo da je Krizni štab izdao naredbu opštinskim štabovima da se formiraju mobilni timovi matičnih ureda koji bi mogli izdavati punomoći za preuzimanje penzija straijim osobama i objavljeni brojevi telefona.

Upučen je poziv volonterima da se stave na raspolaganje Civilnoj zaštiti i Crvenom krstu. Juka nije isključio mogućnost da se u HNK uvede potpuni karantin.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password