Raskol u Savezu za promjene

Iako do raspisivanja izbora ostaje skoro dva mjeseca, u Savezu za promjene problemi. Mladen Ivanić i Vukota Govedarica nisu kandidati Saveza za promjene, poručuju iz NDP-a, koalicionog partnera.

Navode da je to pokret i da se moraju izabrati kandidati koji će donijeti pobjedu i da nema mjesta ličnim sujetama. Hoće li Savez za promjene jedinstveno na izbore?

Opšti interes mora biti ispred želje i ambicije pojedinca, kategorični su u NDP-u. Prijedlozi kandidata za predsjednika RS koji stiže iz SDS-a, ili Ivanića za člana Predsjedništva iz PDP-a, nisu stav Saveza za promjene.

NDP još nije donio odluku hoće li podržati te kandidate. Ovdje se traži pobjeda na oktobarskim izborima jer ovo je istorijski trenuutak gdje se mora srušiti režim i diktatura u RS. Tu nema kompromisa za bilo kakve sujete pojedinaca i da njihov lični ili partijski interes bude iznad opšteg“, rekao je Zdravko Krsmanović (NDP).

SDS je izgubio značajno članstvo u Krajini. Odlasci Bojića, Stevandića, Tadića, Banjca, … nose i dio biračkog tijela.

Činjenica je da SDS prilično loše stoji kada je riječ o Banjoluci koja je najveće biračko tijelo. Nema jaku ukorijenjenost na ovome prostoru i usudio bih se reći da je dosta glasova starih SDS-ovaca preuzeo DNS“, rekao je doktor političkih nauka Vlade Simović.

Ivanić je Banjalučanin, ugledan profesor Ekonomskog fakulteta i nije se pokazo kao gubitnik na prethodnim izborima. Za Krsmanovića, bio bi daleko ozbiljniji kandidat za funkciju predsjednika, dok bi Šarović bi bio idealan protivkandidat Miloradu Dodiku u trci za člana Predsjedništva.

Javnost u RS traži da se prioritet da funkciji predsjednika RS jer to je stvarna promjena. Mi smo kao SZP sad na vlasti u institucijama BiH i nismo odradili ono što je naše biračko tijelo tražilo. Nama je prioritet funkcija predsjednika, a onda člana Predsjedništva i tu trebaju ići najizrasliji kandidati, a ne pojedinci koji jesu kvalitet ali ne mogu iznijeti pobjedu“, kazao je Zdravko Krsmanović.

Savez za promjene izborom kandidata napravio je greške smatra i nekadašnji član SDS-a Ognjen Tadić koji ispred svoje, novoosnovane, Narodne stranke kaže da trenutno ne podržava nijedan partijski blok.

Oni su imali kandidata koji je već pobjedio Milorada Dodika to je Mirko Šarović i nisu ga kandidovali protiv Milorada Dodika. I imali su Ivanića koji je već pobijedio Željku Cvijanović i nisu njegovu kandidaturu usmjerili u pravcu za predsjednika RS već su ga gurnuli na nezgodnijeg kandidata, a autsajdera su usmjerili pred bilo kojeg kandidata SNSD-a“, smatra Ognjen Tadić (Narodna stranka).

Patriotski blok koji će činitii najveća politička stranka SNSD i još desetak partija, udruženja i nevladinih organizacija, u izborni proces ulazi rasterećeno, mišljenja su poznavaoci političkih prilika. Popularnost trenutne vladajuće koalicije, danas je daleko veća nego 2014.

Prema informacijama do kojih je došao Frontal, na osnovu 1000 ispitanika, SNSD u Banjaluci ima podršku od 37%, dok je SDS iza DNS-a i PDP-a sa podrškom od 7 posto, navodi N1.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password